چت جی پی تی (ChatGPT) چیست؟

با پیشرفت تکنولوژی روز به روز هوش مصنوعی های زیادی ساخته میشوند تا در راستای خدمت به انسان ها استفاده شوند. هوش مصنوعی (Artificial intelligence) یا به اختصار AI، شاخه ای از علوم کامپیوتر است که برای طراحی برنامه و ابزار ها استفاده میشود تا وظایفی که نیازمند هوش انسانی است را انجام دهد.
شاید شما هم این روزها در فضای مجازی زیاد نام chatgpt رو شنیده باشید، در این مقاله سعی داریم تا این هوش مصنوعی جذاب رو برای شما تجزیه و تحلیل کنیم و نحوه ی استفاده از آن رو به شما آموزش دهیم.
فهرست عناوین:
معرفی و تاریخچه
Chatgpt یک ربات چت است که توسط شرکت open AI در سال 2022 به صورت یک نمونه ی اولیه معرفی شد.
از همان ابتدا به دلیل پاسخ های تقریبا دقیقی که به سوال های پرسیده شده ازش نشان داد مورد توجه همگان قرار گرفت، فرقی ندارد که از این ربات درباره ی ساختار پیچیده بدن انسان سوال کنید یا ازش بخواهید عکس یک شامپانزه با دامن گل گلی در حال کار با کامپیوتر را به شما نشان دهد، یا اینکه ازش بخواهید برایتان برنامه نویسی کند، این ربات پاسخ نسبتا دقیق و مناسبی به شما ارائه میدهد. شرکت open AI ارزش این ربات رو بالغ بر 29 میلیون دلار ارزش گذاری کرده است.
یک کاربر از این ربات درخواست کرد که تصویری به او نشان دهد که نشان دهنده ی یک سلفی در آخرین روز زمین باشد.
تصویر بالا عکسی است که هوش مصنوعی به کاربر نشان داده است، ترسناک است نه؟!!!
مزایا و خطرات chatgpt برای برنامه نویسان
تقریبا از همان ابتدا که حوزه ی هوش مصنوعی شروع به پیشرفت چشمگیر کرد، اکثر مردم ابراز نگرانی کردند و گفتند که در آینده روزی میرسد که ربات ها به انسان ها حکمرانی کنند و کنترل زمین رو بدست بگیرند، تقریبا مانند فیلم های علمی تخیلی!
اما این تصور اشتباه است، از نظر بسیاری هوش مصنوعی همانقدر خطرناک است که برنامه نویسی که آن را طراحی کرده خطرناک است. ربات هایی که در حال حاضر ساخته شده اند فاقد ابتکار عمل و تکامل یافتن به صورت خودجوش هستند، البته در آینده این امکان که ربات ها به صورت خودکار تکامل پیدا کنند هست. Chatgpt همانطور که گفتیم یک چت بات است، پس این دسته از نگرانی ها و ریسک ها شامل این ربات هوش مصنوعی نمیشود.
البته ربات chatgpt از این گونه خطرات ندارد و بیشتر نگرانی ها از این است که این امکان وجود دارد که جای برنامه نویسان را بگیرد.
چندوقت پیش یک ویدیویی در فضای مجازی وایرال شد که در آن نشان میداد که یک برنامه نویس از chatgpt خواست تا برایش وبسایت توییتر را کلون کند، یعنی وبسایت توییتر را برایش طراحی کند که این ربات هم تقریبا نتیجه ی قابل قبولی را ارائه داد.
بعضی از برنامه نویسان وب ابراز نگرانی کردند که با پیشرفت این ربات، در آینده طراحی سایت توسط هوش مصنوعی انجام میشود و نیازی به برنامه نویس نیست.
این نگرانی تا حدودی اشتباه است زیرا ربات های هوش مصنوعی قدرت تجزیه تحلیل و حل مسئله مانند یک برنامه نویس حرفه ای وب را ندارد، کدی که برنامه نویس مینویسد شاید نیاز به سه ساعت یا شش ساعت دیباگ و رفع خطا کردن داشته باشد، اما همان کد اگر توسط هوش مصنوعی نوشته شود شاید نیاز به ده ها ساعت دیباگ کردن دارد.
پس شما اگر یک طراح سایت حرفه ای باشید هرگز این ربات نمیتواند جای شما رو پر کند. اما صد در صد جای برنامه نویسانی که تخصص کافی ندارند را میگیرد.
از مزایای بسیار خوبی که این ربات برای برنامه نویسان دارد این است که میتواند یک ابزار بسیار حرفه ای باشد، شما میتوانید برای مشکلاتی که در طی انجام یک پروژه با آن دست و پنجه نرم میکنید از این ربات کمک بگیرید، یا اگر در رابطه با موضوع خاصی میخواهید اطلاعات کسب کنید میتوانید در کنار داکیومنت خواندن از این ربات نیز استفاده کنید.
چگونه از chatgpt استفاده کنیم؟
استفاده از این chatgpt بسیار ساده است، برای استفاده شما ابتدا باید وارد سایت https://chat.openai.com و حساب کاربری ایجاد کنید.
بعد از ایجاد حساب این ربات برای شما قابل دسترس میشود و شما میتوانید از آن استفاده کنید.
هنگام ثبت نام امکان این اینکه خطای پر بودن ظرفیت بدهد دارد و اگر با این خطا مواجه شدید باید چندوقت دیگر تست کنید.
به یاد داشته باشید که برای ثبت نام و استفاده از این ربات باید از سرویس های تحریم شکن استفاده کنید زیرا این ربات برای کشور ما قابل دسترس نمیباشد.
تکنولوژی های مشابه به chatgpt
گوگل
از آنجایی که chatgpt تهدیدی برای موتور های جستجوگر نظیر گوگل و بینگ است و حتی یکی از سران شرکت open AI این هوش را google killer(قاتله گوگل) معرفی کرده است، این غول های تکنولوژی نیز بیکار نمانده اند.
به گفته ی مدیرعامل گوگل، گوگل از تکنولوژی چت بات خود در ماه های آینده در اختیار عموم قرار خواهد داد، این چت بات که با نام google Bard معرفی شده است قرار است با موتور جستجوی گوگل و همینطور بقیه محصولات گوگل نظیر جیمیل و گوگل داکز ادغام شود.
مایکروسافت
مایکروسافت نیز بیکار نمانده است و در آخرین کنفرانسش تاریخ 7 فوریه 2023 از نسخه جدید بینگ رونمایی کرد و اعلام کرد که نسخه جدید بینگ در کنار نسخه ارتقا یافته مرورگر Edge با قابلیت های مشابه و تقویت شده chatgpt عرضه میکند. متاسفانه درحال حاضر امکان استفاده از بینگ جدید وجود ندارد و فقط کاربران میتوانند حساب کاربری خود را وارد لیست انتظار کنند.
You.com
شاید کمتر کسی اسم you.com را شنیده باشد، پلتفرم یو داتکام در سال 2020 توسط ریچارد سوچر و برایان مک کان تاسیس شد و به عنوان اولین موتور جستجوی جهان باز معرفی شد. ریچارد سوچر درمورد یو داتکام گفته است که: “من ایدهی اصلی [You.Com] را حدود هشت سالونیم قبل داشتم. امروزه، اطلاعات زیادی وجود دارد و هیچکس وقت ندارد همهی این دادهها را مطالعه و پردازش کرده یا بداند به کدام اطلاعات اعتماد کند. یک بازیگر اصلی در فضای اینترنت، بر بازار موتورهای جستجو تسلط دارد و آنچه را که میبینید بهشما دیکته میکند که از جمله میتوان به تبلیغات بیش از حد و سیل صفحات بهینهسازی شده برای موتورهای جستجو و غیره اشاره کرد. علاوهبراین، ۶۵ درصد از عبارتهای جستجوشده، بدون کلیک روی سایت دیگر به پایان میرسد؛ این یعنی ترافیک اینترنت همچنان در اکوسیستم گوگل باقی میماند.”
این موتور جستجو از سال 2020 تا به امروز در حالت آزمایشی قرار دارد و از تکنولوژی NLP بهره میبرد. NLP نوعی هوش مصنوعی است که از جمله زبان های برنامه نویسی برای درک و فهم سوالات جستجو شده به زبان های مختلف بهره میبرد.
هوش مصنوعی جای کدام مشاغل را میتواند بگیرد؟
همانطور که گفتیم با پیشرفت هوش مصنوعی بسیاری از افراد در کسب و کار های مختلف ابراز نگرانی کردند که بیشتر آن ها جزو برنامه نویس ها بوده اند.
وقتی از خود chatgpt سوال شد که آیا تو میتوانی جایگزین برنامه نویس ها شوی اینگونه پاسخ داد:”من برای کمک به برنامه نویسان اختراع شده ام نه برای جایگزین شدن آن ها”
اما بعضی از کسب و کار ها در آینده ای نه چندان دور قطعا توسط هوش مصنوعی انجام میشود:
تاکسی، اسنپ و آژانس های تلفنی
در آینده ماشین هایی که از تکنولوژی های هوش مصنوعی استفاده میکنند جایگزین رانندگان سرویس های حمل و نقلی میشوند و ماشین های بدون سرنشین مسافران را به مقصد مورد نظر خود میرسانند.
پیک ها
مانند رانندگان تاکسی و اسنپ، خدمات ارسال نیز از طریق هوش مصنوعی انجام میشود. پهباد هایی که از هوش مصنوعی استفاده میکنند به راحتی میتوانند بسته های ارسالی درون شهری را به دست مشتریان برسانند.
آشپز
آشپز ها نیز در آینده شغلشان در معرض خطر قرار میگیرد، با دادن دستور پخت غذا های مختلف به رباتی که توسط هوش مصنوعی فعالیت میکند، این ربات میتواند تمام غذا ها رو به بهترین نحو بپزد.
البته شاید زمانبر باشد که یک ربات بتواند مانند یک آشپز حرفه ای غذا بپزد اما صد در صد جایگزین آشپز های آماتور و متوسط میشود.
نیرو های کار در کارخانه ها
حتی همین امروزه نیز در کارخانه های پیشرفته بسیاری از کار ها توسط دستگاه ها انجام میشود، در آینده با پیشرفت هوش مصنوعی اکثر کار های فیزیکی در کارخانه ها توسط ربات ها و ماشین های پیشرفته انجام میشود.
بعضی از شاخه های پزشکی
بله درست خواندید!!
حتی پزشک ها هم از هوش مصنوعی در امان نیستند. البته این به این معنا نیست که هوش مصنوعی جایگزین تمام تخصص های پزشکی شود، اما صد در صد در آینده در بعضی از کار های پزشکی از هوش مصنوعی استفاده میشود تا نیروی انسانی.
به عنوان مثال این امکان وجود دارد که به جای متخصص بی هوشی از دستگاه هایی که توسط هوش مصنوعی برنامه نویسی شده اند استفاده شود. یا در داروخانه ها برای خواندن نسخه از هوش مصنوعی استفاده شود، که اتفاقا همچین هوش مصنوعی طراحی شده است که این قابلیت را دارد و به راحتی دستخط پزشکان را میخواند و تبدیل به دستخط عادی میکند.
چه زبان هایی برای کار در حوزه هوش مصنوعی پر کاربرد تر هستند؟؟
پایتون
یکی از قدرتمند ترین زبان ها در حوزه هوش مصنوعی زبان محبوب جامعه برنامه نویسی، پایتون است.
زبان پایتون به دلیل سینتکس ساده و قابل درک و همینطور کاراییش در اکثر حوزه های برنامه نویسی از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و چند سال پشت سر هم به عنوان محبوب ترین زبان برنامه نویسی بین برنامه نویسان انتخاب شد.
برای فعالیت در حوزه هوش مصنوعی، پایتون بهترین و قدرتمند ترین زبان برای یادگیری است. این زبان محبوب در اکثر شاخه های هوش مصنوعی کاربرد دارد.
جاوا
جاوا یک زبان شی گرا و مقیاس پذیر است، از این رو جزو یکی از بهترین زبان ها برای پروژه های هوش مصنوعی است. از جاوا بیشتر برای ساختن راه حل های یادگیری ماشین، سیستم های چند روباتی و… استفاده میشود.
++C
گوگل، محبوب ترین موتور جستجوی دنیا از ++C برای هوش مصنوعی خود و برنامه نویسی برنامه های یادگیری ماشین سئو خود استفاده میکند.
همین دلیل کافی است تا این زبان رو جزو زبان های کاربردی در حوزه ی هوش مصنوعی قرار دهیم.
بقیه زبان های کاربردی در حوزه ی هوش مصنوعی
- Lisp
- R
- Haskell
- Julia
- Prolog
هوش مصنوعی در ایران
کاربرد و وضعیت
با اینکه نزدیک به 20 سال است که از ظهور هوش مصنوعی در ایران میگذرد تا به امروز کشور ما در زمینه ی هوش مصنوعی اول راه است و روند پیشرفت آن نیز به کندی پیش میرود که خب دلیل آن نیز سرمایه گذاری نکردن روی این حوزه، کمبود منابع آموزشی خوب و تحریم ها است. امروزه هوش مصنوعی به جایی رسیده است که در زندگی فردی مردم نفوذ کرده است و آثار آن به خوبی قابل مشاهده است.
با پیشرفت تکنولوژی روز به روز کاربرد هوش مصنوعی در زندگی آدم ها بیشتر میشود و به جایی میرسد که خیلی از فعالیت های روزمره ما به دست هوش مصنوعی سپرده میشود.
بازار کار در ایران
خوشبختانه بازار کار هوش مصنوعی در ایران چند سالی است که تقریبا با روند خوبی پیش میرود که خب با این حال کافی نیست و باید بیشتر از این ها به این حوزه توجه شود.
با گسترش وبسایت های فروشگاهی، به دلیل اینکه بسیار داده محور هستند و اطلاعات زیادی در آن ها در گردش است، نیاز به متخصصان هوش مصنوعی در این زمینه زیاد است. تا به الان نزدیک به 30 شرکت فعال در ایران وجود دارد که در حوزه هوش مصنوعی فعالیت میکنند.
در آینده ای نه چندان دور نیز مانند کشور های جهان اول از هوش مصنوعی در اقتصاد، پزشکی و بسیاری از مشاغل دیگر استفاده خواهد شد.
نتیجه گیری
با پیشرفت لحظه ای علم و تکنولوژی در آینده هوش مصنوعی های کاربردی تر و پیچیده تری نسبت به chatgpt معرفی خواهد شد و مانند chatgpt نگرانی هایی نظیر جایگزینی شغلی و غیره بوجود خواهد آمد و امری اجتناب ناپذیر است.
ما نباید با دید جایگزین به chatgpt و هوش مصنوعی هایی که در آینده معرفی خواهد شد نگاه کنیم بلکه باید با این دید که چگونه میتوانیم از این تکنولوژی ها در حیطه کاری خود کمک بگیریم و از آن ها استفاده کنیم تا باعث بهبود عملکرد کاری خود شویم.