آموزش PHPبرنامه نویسیطراحی سایتوب

آموزش PHP: جلسه اول: معرفی PHP

فهرست عناوین:

PHP چیست؟ معرفی PHP

PHP (مخفف عبارت PHP: Hypertext Preprocessor) یک زبان اسکریپت نویسی همه منظوره متن باز و پرکاربرد است که به صورت اختصاصی برای توسعه وب ساخته شده و می توان آن را با کدهای HTML در هم آمیخت. خوب این یعنی چی؟

مثال شماره 1: یک مثال ساده

<!DOCTYPE html>
<html>

<head>
    <title>Example</title>
</head>

<body>

    <?php
    echo "Hi, I'm a PHP script!";
    ?>

</body>

</html>

همانطور که می بینید می توان مستقیما کدهای PHP را درون HTML نوشت (و بالعکس). تمام کدهای PHP که بین دو قطعه کد <?php و ?> قرار می گیرند اجرا شده و نتیجه به صورت خروجی در HTML درج می شود.

به عبارتی درون کد HTML ارسالی به کاربر هیچ کد PHP وجود نخواهد داشت و تنها شامل کدهای سمت فرانت (html – css – js) خواهد بود.

چیزی که PHP را با زبان های برنامه نویسی سمت کاربر همچون جاوااسکریپت متمایز می کند، این است که کدهای PHP در سمت سرور اجرا شده و کدهای سمت فرانت را تولید می کند و سپس برای کاربر ارسال می کند. مشتری نتایج اسکریپت های PHP را خواهد دید، اما اینکه کد اصلی چیست را نخواهد فهمید.

حتی می توانید وب سرور خود را طوری پیکربندی کنید که تمام فایل های HTML خود را با PHP پردازش کند. به عبارتی کدهای سمت سرور با پسوند PHP باشند و کدهای HTML درون آن تعبیه شوند. در این حالت کاربران هیچ اطلاعی از نوع کدهای سمت سرور نخواهند داشت.

مهمترین نکته درباره PHP این است که فرقی ندارد شما فردی مبتدی هستید یا حرفه ای، در هر صورت متناسب با نیاز و سطح توانمندی های خودتان می توانید از PHP استفاده کنید. اگرچه لیست قابلیت های PHP بسیار زیاد است، اما شما می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن (حتی در عرض چند ساعت) شروع به نوشتن کدهای PHP کنید.

اگرچه اساسا PHP برای توسعه سمت سرور ساخته شده است، اما می توانید در پلتفرم های مختلفی از آن ها بهره مند شوید.

منبع: php

PHP چه کاری می تواند انجام دهد؟

ساده ترین جواب: هرچیزی!

Aqaye Pardakht

PHP به صورت ذاتی برای اسکریپت نویسی در سمت سرور خلق شده است، بنابراین هر کاری را که هر برنامه CGI بتواند انجام دهد، PHP هم می تواند انجام دهد.

از جمع آوری داده های فرم های ارسالی کاربر تا تولید محتوای صفحات پویای وبسایت یا ارسال و دریافت کوکی و حتی نرم افزارهای تحت وب. در حالت کلی محدودت خاصی به لحاظ حوزه عملکرد ندارد.

سه حوزه اصلی وجود دارد که در آن از اسکریپت های PHP استفاده می شود.

برنامه نویسی سمت سرور

قبلا هم گفتیم، برنامه نویسی سمت سرور هدف اصلی و ذاتی PHP است. برای انجام این کار به سه چیز نیاز دارید:

  1. تجزیه کننده PHP یا به عبارتی PHP parser (CGI یا ماژول سرور)
  2. یک سرور (ترجیحا لینوکسی)
  3. یک مرورگر وب (تفاوتی ندارد اما ترجیحا گوگل کروم)

شما باید وب سروری انتخاب کنید که بر روی آن PHP نصب باشد یا خودتان آن را نصب کنید. البته سرورهای لینوکسی به صورت پیش فرض قابلیت اجرای PHP را خواهند داشت.

برای دیدن نتایج کدهای خودتان، کافیست تا با استفاده از یک مرورگر وب، صفحه مورد نظر را بررسی کنید. به عبارتی در سمت سرور کد بزنید، سپس با فراخوانی آدرس آن صفحه در مرورگر خود، نتایج را مشاهده کنید.

اگر هدف شما تست و آزمایش است، می توانید بر روی سیستم عامل رایانه خانگی خودتان (ویندوز، مک یا لینوکس)، یک محیط مجازی برای اجرای PHP ایجاد و سپس کدهای تان را نوشته و آن را در مرورگر اجرا کنید. در این حالت نیازی به یک سرور واقعی ندارید. برای اطلاعات بیشتر به بخش دستورالعمل های نصب مراجعه کنید.

برنامه نویسی خط فرمان (Command line scripting)

شما می توانید یک اسکریپت PHP بنویسید تا بدون نیاز به سرور یا مرورگر کدهای خود را اجرا کنید. در این حالت تنها به یک مفسر PHP نیاز دارید تا کدها را برای شما تجزیه کند (اصطلاحا بخواند یا تفسیر کند).

این نوع استفاده برای اسکریپت هایی که به طور منظم با استفاده از cron (در *nix یا لینوکس) یا Task Scheduler (در ویندوز) اجرا می شوند ایده آل است. این اسکریپت ها همچنین می توانند برای کارهای ساده پردازش متن استفاده شوند. برای اطلاعات بیشتر به بخش استفاده از خط فرمان PHP مراجعه کنید.

نوشتن برنامه های دسکتاپ

احتمالا نوشتن برنامه های دسکتاپ با PHP انتخاب اول شما نیست (و نباید باشد)، اما اگر تسلط کافی بر PHP دارید و می خواهید از قابلیت های آن در توسعه نرم افزارهای سمت کلاینت استفاده کنید، می توانید از PHP-GTK استفاده کنید.

Zarin pall

به کمک PHP-GTK و ابزارهایی مانند آن می توانید برنامه های چند پلتفرمی را با زبان PHP بنویسید. اطلاعات بیشتر را از وبسایت PHP-GTK دریافت کنید.

PHP را می توان در تمام سیستم عامل های اصلی از جمله لینوکس، بسیاری از نسخه های یونیکس ( همچون Solaris، HP-UX و OpenBSD)، مایکروسافت ویندوز، RISC OS، macOS و احتمالا سایر پلتفرم های دیگر استفاده کرد.

همچنین اکثر وب سرورهای امروزی از PHP پشتیبانی می کنند. از جمله آپاچی، IIS و بسیاری دیگر از انواع وب سرورها (این مورد شامل هر وب سروری می شود که می تواند از FastCGI PHP binary همچون lighttpd و nginx استفاده کند. PHP به عنوان یک ماژول یا به عنوان یک پردازنده CGI کار می کند.

بنابراین با PHP، شما آزادی انتخاب دارید تا از هر سیستم عامل یا هر وب سروری استفاده کنید. همچنین می توانیم از انواع روش های برنامه نویسی همچون برنامه نویسی رویه ای (procedural programming) یا برنامه نویسی شی گرا (OOP:object-oriented programming) یا ترکیبی از این دو استفاده کنید.

با PHP شما محدود به تولیدکدهای HTML به عنوان خروجی نیستید. بلکه PHP توانایی تولید تصاویر، فایل های PDF وحتی فیلم های فلش (با استفاده از libswf و Ming) را به عنوان خروجی یا بخشی از خروجی دارد. همچنین می توانید هر متنی مانند XHTML و هر فایل XML دیگری را به راحتی کنترل یا تولید کنید.

PHP می تواند این فایل ها را به صورت خودکار تولید کند یا آن ها را در سیستم ذخیره کند، آن ها را چاپ کند یا یک کش سمت سرور برای تولید محتوای پویا تشکیل دهد.

یکی از مهمترین و قوی ترین و البته قابل توجه ترین ویژگی های PHP، پشتیبانی آن از طیف گسترده ای از پایگاه های داده است. نوشتن صفحات وب و تولید وبسایت های داینامیک مبتنی بر پایگاه داده (برای مثال mySql)، یا استفاده از یک لایه انتزاعی مانند PDO، یا اتصال به هر پایگاه داده ای که از استاندارد Open Database Connection از طریق پسوند ODBC پشتیبانی می کند، بسیار ساده است.

همچنین با PHP قادر هستید تا با سرویس های مکالمه کنید. برای این کار می توانید از پروتکل هایی همچون NNTP، SNMP، IMAP، LDAP، COM، HTTP، POP3(window) و تعداد بیشماری از پروتکل های دیگر استفاده کنید.

همچنین می توانید سوکت های شبکه خام را باز کنید و با استفاده از هر پروتکل دیگری تعامل داشته باشید. PHP از تبادل داده های پیچیده WDDX بین تقریباً همه زبان های برنامه نویسی وب پشتیبانی می کند. در مورد اتصال متقابل، PHP از نمونه سازی اشیاء جاوا و استفاده شفاف از آنها به عنوان اشیاء PHP پشتیبانی می کند.

همانطور که می بینید این صفحه برای فهرست کردن تمام ویژگی ها و مزایایی که PHP می تواند ارائه دهد کافی نیست. برای مطالعه دقیق تر درباره کاربردهای PHP به این آدرس مراجعه کنید.

تلاش نت

منبع: PHP

میانگین امتیازات : 5/5 - تعداد امتیازات: 3 امتیاز

نمایش بیشتر
بهترین درگاه پرداخت
Aqaye Pardakht

رحمت ابراهیمیان قاجاری

دانش آموخته مهندسی برق و مدرس وب هستم. حتی قبل از اینکه وارد دانشگاه بشم، به برنامه نویسی علاقه مند شدم و از اون زمان تا الان، هرگز کدنویسی رو رها نکردم. چه به عنوان مدرس، و چه به عنوان یک برنامه نویس. دغدغه اشتغال و بهبود فضای کار و زندگی برای همه دانشجویانم رو دارم. به همین خاطر معتقدم بدون آموزش پروژه محور و اصولی، اشتغال پایدار و با درآمد خوب شکل نمی گیره. علاقمند به برنامه نویسی، تکنولوژی و توسعه مهارت های نرم و الان هم بنیان گذار مجموعه دوناوب هستم و با یه تیم خوب و پرانرژی روزهام رو می گذرونم.

2 دیدگاه

    1. ممنون مبین عزیز
      حتما تا انتهای این آموزش منتشر خواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا