پایتونبرنامه نویسی

پایتون چیست؟ صفر تا صد پایتون 1401

این روزها همه می پرسند پایتون چیست؟ پایتون در سال های اخیر به یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی در جهان تبدیل شده است. پایتون تقریبا در همه زمینه ها از یادگیری ماشین گرفته تا توسعه وب و توسعه نرم افزار استفاده می شود.

پایتون به عنوان یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی حال حاضر جهان، در کسب و کارها و صنایع وسیعی استفاده شده است. از نتفلیکس (شبکه تلویزیونی) تا تسلا (تولید ماشین های خودران) می توان ردپای پایتون را دید.

پایتون یک زبان همه منظوره (General Purpose) است، به این معنی که برای استفاده در طیف وسیعی از برنامه ها، از جمله علم داده (Data Science)، نرم افزار (Software)، توسعه وب (Web Development)، اتوماسیون (Automation) و به طور کلی تمام فرایندهای نیازمند برنامه نویسی طراحی شده است.

در این مطلب قصد داریم تا نگاهی دقیق تر به پایتون داشته باشیم و به مهمترین سوالات پیرامون آن پاسخ دهیم. ابتدا به معرفی پایتون و کاربردهای آن خواهیم داشت و سپس به دنبال بهترین روش های یادگیری آن خواهیم پرداخت.

در نهایت هم به بازار کار و درآمد این زبان برنامه نویسی ترند روز دنیا خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

فهرست عناوین:

پایتون چیست؟

پایتون یک زبان برنامه نویسی کامپیوتری است که اغلب برای ساخت وبسایت ها و نرم افزارها، خودکار سازی وظایف و فرآیندها و انجام تجزیه و تحلیل داده ها استفاده می شود.

پایتون زبانی همه منظوره (چند منظوره) است که از آن برای ایجاد انواع برنامه های کامپیوتری و غیرکامپیوتری استفاده می شود و تقریبا در هر زمینه و تخصصی کاربرد دارد.

این کاربرد وسیع و تطبیق پذیری در کنار ساختار و دستور نحوی ساده آن، پایتون را به یکی از پرکاربردترین، معروف ترین و البته جذاب ترین زبان های برنامه نویسی امروزی تبدیل کرده است.

طبق گزارش وبسایت TIOBE، در سال 2021 پایتون اولین زبان برنامه نویسی دنیا شناخته شد و در سال های 2022 و 2023 نیز عنوان محبوب ترین زبان برنامه نویسی را بدست آورد.

پایتون برنده سال 2023
پایتون برنده سال 2023

به عبارتی باید گفت در حال حاضر، ترند روز دنیای برنامه نویسی، پایتون است.

Aqaye Pardakht

آیا می دانستید؟

نام پایتون از مونتی پایتون (Monty Python) گرفته شده است.

زمانی که گیدوون ون روسوم (Guido van Rossum – خالق زبان پایتون) در حال ساخت پایتون بود، در حال مطالعه اسکریپت های سیرک پرنده مونتی پایتون شبکه BBC بود.

جرقه ای در ذهنش پدیدار شد و تصمیم گرفت نامی کوتاه و کمی مرموز برای زبان جدیدش خلق کند. نتیجه آن شد زبان برنامه نویسی پایتون!

پایتون برای چی استفاده میشه؟ کاربردهای پایتون چیست؟

پایتون معمولا برای توسعه وبسایت ها و نرم افزارها، اتوماسیون وظایف و عملکردها، تجزیه و تحلیل داده ها و تصویر سازی داده (data visualization) استفاده می شود.

از آنجا که یادگیری پایتون بسیار ساده است، پایتون توسط افراد غیربرنامه نویس هم استفاده می شود! حسابداران و دانمشندان برای انواع کارهای روزمره مانند سازماندهی امور مالی یا داده ها از این زبان استفاده می کنند.

چارلز آر سونس، مدرس دانشگاه میشیگان و کورسرا در کتاب پایتون برای همه می گوید:

نوشتن برنامه‌ها یک فعالیت بسیار خلاقانه و مفید است. شما می توانید به دلایل زیادی برنامه بنویسید، از گذراندن زندگی خود تا حل یک مشکل تجزیه و تحلیل داده های دشوار گرفته تا سرگرمی و کمک به شخص دیگری برای حل یک مشکل.

کتاب پایتون برای همه

با پایتون چه کارهای می توانید انجام دهید؟ برخی از مهمترین های کاربردهای پایتون عبارت اند از:

  • تجزیه و تحلیل
  • توسعه وب
  • اتوماسیون یا اسکریپت نویسی
  • تست نرم افزار و نمونه سازی (Prototyping)
  • کارهای روزمره

در اینجا نگاهی دقیق تر به برخی از این روش های رایج استفاده از پایتون خواهیم داشت:

Zarin pall

آنالیز داده و یادگیری ماشین

پایتون به یک عنصر اصلی در علم داده تبدیل شده است و به تحلیل گران داده و سایر متحصصات این حوزه امکان می دهد تا از این زبان برای انجام محاسبات آماری پیچده، ایجاد تجسم داده، ساخت الگوریتم های یادگیری ماشین، دستکاری و تجزیه و تحلیل داده ها و پوشش سایر فعالیت های مرتبط با علم داده استفاده کنند.

پایتون می تواند طیف گسترده ای از تجسم های داده های مختلف مانند نمودارهای خطی و میله ای، نمودارهای دایره ای، هیستوگرام ها و نمودارهای سه بعدی بسازد.

پایتون همچنین تعدادی کتابخانه دارد که کدنویس ها را قادر می سازد تا برنامه هایی را برای تجزیه و تحلیل داده ها و یادگیری ماشینی سریعتر و کارآمدتر بنویسند، مانند TensorFlow و keras.

توسعه وب

پایتون برای توسعه بک اند (Back End) یا به عبارتی توسعه سمت سرور وبسایت ها استفاده می شود.

نقش پایتون در توسعه وب می تواند شامل ارسال داده ها به سرورها و یا دریافت داده از سرور، پردازش داده ها و برقراری ارتباط با پایگاه های داده، مسیریابی URL و تضمین امنیت وبسایت باشد.

پایتون دارای فریمورک های قدرتمندی همچون جنگو (Django) و فلسک (Flask) جهت توسعه وب می باشد.

چه شما متخصص Back-end باشید یا متخصص Full stack و یا مهندس نرم افزار باشید یا مهندس DevOps، در هر صورت پایتون می تواند یکی از قدرتمند ترین ابزارهای در اختیار شما باشد.

اتوماسیون یا اسکریپت نویسی

اگر نیاز دارید تا یک کار را به طور مکرر انجام دهید، یعنی نیاز به اتوماسیون خواهید داشت. وقتی بحث اتوماسیون مطرح باشد، پایتون یکی از بهترین گزینه ها در انجام این کار است.

نوشتن کدی که برای اجرای یک فرآیند خودکار استفاده می شود، اسکریپت نویسی نامیده می شود.

در دنیای کدنویسی، از اتوماسیون می توان برای بررسی خطاها در چندین فایل، تبدیل داده ها یا فایل ها، اجرای عملیات ریاضی ساده یا پیچیده و یا حذف موارد تکراری یا زاید در داده ها استفاده کرد.

تلاش نت

جالب آنکه، فرقی ندارد تازه کار باشید یا حرفه ای، پایتون می تواند به شما در خودکار سازی کارها کمک کند. تغییر نام فایل ها، یافتن و دانلود محتواهای آنلاین یا ارسال ایمیل و متن در فواصل زمانی دلخواه.

تست نرم افزار و نمونه سازی

در توسعه نرم افزار می توانید از پایتون در اموری همچون کنترل فرآیند ساخت، ردیابی خطاها و تست کدها استفاده کنید.

با پایتون توسعه دهندگان نرم افزار می توانند از تمامی جوانب محصول (نرم افزار) تست گرفته و ویژگی های جدید را به صورت خودکار آنالیز نمایند.

برخی از ابزارهای پایتون برای تست نرم افزار عبارتند از Green و Requestium.

کارهای روزمره

پایتون فقط برای برنامه نویس ها و متخصصین داده نیست. یادگیری پایتون می تواند فرصت های جدید را برای افراد تازه کار که نیازمند کاربردهای حرفه ای یک زبان برنامه نویسی نیستند نیز باز کند. همچون روزنامه نگاران، صاحبان کسب و کارهای کوچک و همچنین بازاریابان و متخصصین شبکه های اجتماعی.

همچنین پایتون به این افراد این فرصت را می دهد تا به کمک این زبان برخی وظایف را در زندگی خود ساده کنند. در اینجا فقط به تعداد کمی از آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • قیمت های بازار سهام یا ارز دیجیتال را به کمک پایتون دنبال کنید.
  • برای خودتان یک متن یادآور بنویسید تا هر زمان که هوا بارانی است، چتر را با خودتان ببرید.
  • لیست خرید مواد غذایی خود را به روز کنید.
  • به صورت دسته جمعی نام فایل ها را تغییر دهید
  • به طور تصادفی کارهای خانه را به اعضای خانواده بسپارید!
  • فرم های آنلاین را به صورت خودکار پر کنید
  • و…

چرا پایتون این قدر محبوب است؟

چرا پایتون تا این اندازه محبوب است؟ در زیر 10 دلیل اصلی محبوبیت پایتون را معرفی خواهیم کرد:

1 ) یادگیری پایتون بسیار آسان است

یادگیری و همچنین استفاده از پایتون برای مبتدی ها و افراد تازه کار بسیار آسان است. شاید بتوان گفت ساده ترین زبان برنام نویسی حال حاضر دنیاست.

دستور نحوی (Syntax) کدنویسی پایتون بسیار بسیار ساده بوده و تا بسیاری به زبان انسان نزدیک است. به عبارتی یک زبان واقعا سطح بالا محسوب می شود.

به دلیل همین نحو ساده و سطح بالای آن و البته به کمک منابع گسترده موجود در اینترنت و کتابخانه ها، یادگیری این زبان و اجرای برنامه ها، نسبت به بسیاری از زبان های برنامه نویسی دیگر، ساده تر است.

میهن وبهاست

9 درصد تخفیف ویژه با کد معرف زیر
mwh-683cc

2 ) کامیونیتی پایتون بسیار گسترده و قدرتمند است

بیش از 43 از ایجاد پایتون می گذرد. این زمان طولانی، فرصت ایجاد جامعه ای گسترده و پویا از متخصصین این حوزه را ایجاد کرده است.

کامیونیتی های پایتون به حدی رشد کرده اند که می توان به یقین امید داشت تا پاسخ هر سوالی درباره پایتون یا برنامه هایی ایجاد شده با آن را خواهید یافت.

چه فردی مبتدی باشید یا حرفه ای، پاسخ سوالتان توسط دیگر برنامه نویسان و متخصصات پاسخ داده خواهد شد.

همچنین اسناد، کتابها، آموزش های ویدئویی، آنلاین و حضوری بسیاری وجود دارد که می تواند از آن ها برای یادگیری زبان پایتون استفاده کنید.

این آموزش ها طیف وسیعی از مطالب و سرفصل های مرتبط با پایتون را آموزش می دهند. از مقدماتی تا پیشرفته. لذا یادگیری پایتون در هر سطحی برای شما ممکن است.

3 ) شرکت های معروفی چون گوگل پشت پایتون هستند

زبان های برنامه نویسی زمانی رشد می کنند که یک اسپانسر از آن ها حمایت کند. برای مثال PHP توسط فیس بوک، جاوا توسط Oracle و Sun، ویژوال بیسیک و سی شارپ توسط گوگل پشتیبانی شدند.

زبان برنامه نویسی پایتون به شدت توسط فیس بوک، خدمات وب آمازون و به صورت ویژه توسط گوگل پشتیبانی می شود.

گوگل در سال 2006 زبان پایتون را پذیرفت و از آن زمان برای بسیاری از برنامه ها و پلتفرم های خود از آن استفاده کرده است.

همچنین گوگل تلاش و هزینه زیادی صرف آموزش و موفقیت پایتون صرف کرده و حتی یک پورتال اختصاصی برای پایتون ایجاد کرده اند. فهرست ابزارها و اسناد پشتیبانی برای زبان پایتون در دنیای توسعه دهندگان روز به روز در حال رشد است.

پنل پیامکی پیشرفته پنل پیامکی پیشرفته دونا اس ام اس

4 ) صدها کتابخانه و فریمورک پایتون در دنیا وجود دارد

با توجه به حمایت مالی شرکت ها و جوامع حمایتی پایتون، این زبان دارای طیف وسیعی از قدرتمندترین کتابخانه ها و فریمورک ها است که می توانید از آن ها برای صرفه جویی در وقت و انرژی و افزایش سرعت و دقت در اجرای برنامه ها استفاده کنید.

همچنین بخش زیادی از این خدمات در پلتفرم های ابری وجود دارند که می توانید به صورت آنلاین از آن ها استفاده کنید.

فریمورکها و کتابخانه های بسیاری وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:

  • matplotib : برای رسم نمودارها
  • SciPy : برای کاربردهای مهندسی، علوم و ریاضیات
  • BeautifulSoup : برای تجزیه HTML و XML
  • NumPy : برای محاسبات علمی
  • Django : برای توسعه سمت سرور وبسایت

5 ) تطبیق پذیری، کارایی، قابلیت اطمینان و سرعت

از هر توسعه دهنده پایتون که بپرسید، با تمام وجود موافقت می کند که پایتون زبانی کارآمد، قابل اعتماد و بسیار سریع تر از سایر زبان های برنامه نویسی مدرن است.

پایتون را می توان تقریبا در هر نوع محیطی مورد استفاده قرار داد و بدون توجه به نوع پلتفرم، تقریبا همه جا قابل استفاده است.

تطبیق پذیری پایتون به معنی قابلیت اجرای آن در محیط های مختلف همچون اپلیکیشن های موبایل، نرم افزارهای دسکتاپ، توسعه وب، برنامه نویسی سخت افزار ها و بسیاری از موارد دیگر است.

6 ) کلان داده (BigData)، یادگیری ماشین (Machine Learning) و رایانش ابری (Cloud Computing)

تقریبا در تمام علوم مرتبط با کامپیوتر می توان از پایتون بهره برد. سازمان های بسیاری از پایتون در کلان داده ها، یادگیری ماشین و رایانش ابری استفاده می کنند.

پس از زبان R، پایتون بهترین زبان برای غلم داده و آنالیز اطلاعات است. بسیاری از کارهای پردازش داده توسط پایتون انجام می شود.

علاوه بر این، صدها کتابخانه پایتون هر روزه در هزاران پروژه یادگیری ماشین مانند TensorFlow برای شبکه های عصبی و OpenCV برای بینایی ماشین و غیره استفاده می شود.

7 ) پایتون اولین انتخاب در بین زبان ها

زبان پایتون معمولا اولین زبانی است که بسیاری از افراد، دانشجوها و برنامه نویس ها جهت یادگیری انتخاب می کنند. لذا بازار کار آن به صورت گسترده در حال رشد است.

همه ما دوست داریم زبانی را یاد بگیر بگیریم و با آن کار کنیم که بازار کار خوبی داشته باشد. بدون شک پایتون یکی از اولین زبان های انتخابی توسط بسیاری از برنامه نویسان امروزیست.

8 ) انعطاف پذیری زبان پایتون فوق العاده است

زبان پایتون به قدری منعطف است که به توسعه دهندگان این شانس را می دهد که چیز جدیدی را امتحان کنند. فردی که در زبان پایتون متخصص است فقط به ساختن چیزهای مشابه محدود نمی شود، بلکه می تواند سعی کند چیزی متفاوت از قبل بسازد.

پایتون توسعه دهندگان را از توسعه هیچ نوع برنامه ای محدود نمی کند. این نوع آزادی و انعطاف فقط با یادگیری یک زبان برنامه نویسی در سایر زبان های برنامه نویسی موجود نیست.

9 ) از پایتون در دانشگاه ها استفاده می شود

به دلیل کاربرد بی شمار زبان پایتون در هوش مصنوعی، یادگیری عمیق، علم داده و … در بسیاری از دانشگاه ها و حتی مدارس جهان، پایتون تدریس می شود.

اکنون پایتون به جزئی جدا نشدنی در دنیای برنامه نویسی تبدیل شده و مدارس و دانشگاه های برتر دنیا به سرمایه گذاری برای آموزش این زبان روی می آورند.

لذا در آینده نزدیک با رشد نیروی انسانی در جامعه برنامه نویسان پایتون، سهم بازار برنامه نویسی پایتون رشد چشمگیری خواهد یافت.

10 ) اتوماسیون

زبان پایتون می تواند در اتوماسیون (خودکار سازی فرآیندها و وظایف) بسیار مفید باشد، چرا که ابزارها و ماژول های بسیار زیادی برای این منظور در اختیار دارد.

باور کردنی نیست اگر بدانید که تنها با استفاده از کدهای پایه ای پایتون می تواند اتوماسیون را در سطح پیشرفته ای پیاده سازی کرد.

با کمترین تعداد خطوط کد و صرف کمترین زمان ممکن می توان اتوماسیون را پیاده سازی کرد.

آیا یادگیری پایتون برای تازه کارها سخت است؟

سخت بودن یا آسان بودن یادگیری یک مهارت، بستگی به عوامل متعددی دارد از جمله:

  • میزان علاقه شما به یادگیری آن مهارت
  • میزان سعی و تلاش شما
  • نحوه یادگیری
  • استفاده از منبع یادگیر مناسب
  • روحیات شما

در حالت کلی، در میان زبان های برنامه نویسی مختلف، یادگیری پایتون بسیار ساده است. به عبارتی بهتر است بگوئیم در میان زبان های برنامه نویسی مختلف، پایتون یکی از آسان ترین زبان ها برای یادگیری است.

جهت یادگیری حرفه ای پایتون، در دوره صفر تا صد پایتون دوناوب شرکت کنید.

سوالات متداول

آیا یادگیری پایتون برای تازه کارها سخت است؟

در حالت کلی، در میان زبان های برنامه نویسی مختلف، یادگیری پایتون بسیار ساده است. به عبارتی بهتر است بگوئیم در میان زبان های برنامه نویسی مختلف، پایتون یکی از آسان ترین زبان ها برای یادگیری است.

پایتون برای چی استفاده میشه؟

برخی از مهمترین های کاربردهای پایتون عبارت اند از:
تجزیه و تحلیل
توسعه وب
اتوماسیون یا اسکریپت نویسی
تست نرم افزار و نمونه سازی (Prototyping)
کارهای روزمره

آخرین مطالب:

منابع:

coursera ، upgrad

به این مطلب امتیاز بدهید

نمایش بیشتر
بهترین درگاه پرداخت
Aqaye Pardakht

رحمت ابراهیمیان قاجاری

دانش آموخته مهندسی برق و مدرس وب هستم. حتی قبل از اینکه وارد دانشگاه بشم، به برنامه نویسی علاقه مند شدم و از اون زمان تا الان، هرگز کدنویسی رو رها نکردم. چه به عنوان مدرس، و چه به عنوان یک برنامه نویس. دغدغه اشتغال و بهبود فضای کار و زندگی برای همه دانشجویانم رو دارم. به همین خاطر معتقدم بدون آموزش پروژه محور و اصولی، اشتغال پایدار و با درآمد خوب شکل نمی گیره. علاقمند به برنامه نویسی، تکنولوژی و توسعه مهارت های نرم و الان هم بنیان گذار مجموعه دوناوب هستم و با یه تیم خوب و پرانرژی روزهام رو می گذرونم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا