![URL چیست؟ آناتومی URL، پیوند یکتا، سئو (راهنمای [year]) 10 URL چیست؟ کاملترین راهنمای 2021](../../wp-content/uploads/2021/03/what-is-url.webp)
بدون شک شما با کلیک بر روی یک لینک، یا وارد کردن آدرس این صفحه، وارد آن شده اید. شما توسط یک URL به این صفحه وارد شده اید. اما URL چیست و دقیقا چگونه کار می کند؟
URL در اصل یک آدرس منحصر به فرد است که با ورود به یک مرورگر وب منجر به ایجاد صفحه خاصی در سایت می شود. این همان چیزی است که برای به اشتراک گذاری یک صفحه یا فایل در فضای وب به آن نیاز دارید.
با وجود میلیون ها سرور متصل به اینترنت، صدها میلیون وبسایت و میلیارد ها صفحه اینترنتی، URL اصلی ترین فناوری برای پیمایش وب است.
بدون آن ، هیچ راهی برای جدا کردن یک صفحه از 64 میلیارد صفحه وب دیگر در اینترنت نخواهید داشت.
در این پست، ما به بررسی کامل و عمیق URL می پردازیم. کاملا آناتومی آن را شرح می دهیم، نحوه کارکرد آن را تجریه و تحلیل می کنیم و ارتباط آن با سئو را مورد بررسی قرار می دهیم.
فهرست عناوین:
URL چیست؟
URL مخفف عبارت Uniform Resource Locator، یک آدرس اینترنتی است که به مرورگر وب شما کمک می کند تا یک صفحه وب مشخص، تصویر، فایل یا هر منبع دیگری را در دنیای اینترنت پیدا کند.
مرورگر شما آدرس را می گیرد، نام دامنه را به کمک DNS به آدرس IP سرور ترجمه می کند، و بقیه URL مسیر فایل خاص آن سرور را نشان می دهد.
URL به یک فایل یا صفحه خاص منجر می شود، در حالی که نام دامنه “آدرس” کلی وب سایت یا سرور شماست.
URL در مقابل URI
URI مخفف عبارت Uniform Resource Identifier، با URL تفاوت دارد. URI به شناسه (ID) منحصر به فرد یک پرونده یا منبع اشاره دارد، اما لزوما وسیله ای برای دسترسی به آن منبع یا فایل نیست.
URI ها دسته ای از شناسه ها در سطح بالاتری است که URL را به عنوان یکی از زیرمجموعه های خود نیر در بر می گیرند.
طبق مشخصات رسمی RFC 3686:
URI یک توالی فشرده از کاراکترهاست که یک منبع انتزاعی یا فیزیکی را شناسایی می کند.RFC 3686
این می تواند یک شناسه (ID)، مکان یا location ( یا نقطه دسترسی شبکه) منبع، یا هر دو این ها (می شود همان URL) باشد.
- https://doonaweb.ir/ulimate-guide-for-secure-website/ : یک URL است، زیرا پروتکل HTTPS و مکان کامل صفحه را مشخص می کند.
- mailto:doonaweb@gmail.com : این هم به دلیل وجود پروتکل mailto ،یک URL است اما نه برای دسترسی یه یک صفحه یا منبع، بلکه برای ارسال ایمیل.
- Urn:isbn:123456789 : یک URN(Uniform Resource Name) است مه تنها شامل یک نام ID است و راهی برای دسترسی به منبع وجود ندارد.
همه این قالب ها، زیر چتر بزرگتری به نام URI قرار دارند. یعنی هم URL ها و هم URN ها، همگی جزئی از URI هستند.
برای تمایز بین پیوند های واقعی به منابع آنلاین و شناسه محصولات فیزیکی، پیوندهای وب معمولا به جای URI به عنوان URL شناخته می شوند.
یک مثال از URL
برای مشاهده نمونه ای از یک URL، تنها کاری که باید انجام دهید این است که به قسمت آدرس وب در بالای مرورگر خود، درست در زیر برگه یا Tab های مرورگر خود نگاه کنید.
در تصویر بالا، URL یکی از صفحات وبسایت دوناوب را مشاهده می کنید. البته مرورگر شما HTTPS:// را پنهان می کند. کافیست روی URL دوبار کلیک کنید:
توجه داشته باشید، وقتی روی برگه یا Tab دیگری کلیک کنید، URL دیگری (مربوط به همان صفحه) نمایش داده می شود.
آناتومی یک URL (6 بخش متفاوت از URL)
وقتی از یک صفحه وب بازدید می کنید، ممکن است یک URL ساده ترین چیز در جهان به نظر برسد.
اما URL آن طور که فکر می کنید ساده نیست:
- یک URL می تواند شما را به یک صفحه خاص هدایت کند.
- همچنین می تواند شما را به یک مکان خاص از آن صفحه بفرستد.
- این برنامه می تواند با سیستم مدیریت محتوای شما ارتباط برقرار کند تا محتوای محنصر به فردی را نمایش دهد.
- حتی می تواند با استفاده از پارامترهایی برای تعامل با نرم افزار تجزیه و تحلیل آمار وبسایت و بازدید آن شروع شود.
بیایید قسمت های مختلف یک URL را که باعث وقوع همه این موارد می شود را بررسی کنیم.
1.پروتکل HTTPS/HTTP
قسمت اول یک URL مشخص می کند که سرور و صفحه وب از چه پروتکلی برای انتقال داده به رایانه شما استفاده می کنند.
بسته به مرورگر شما، ممکن است برای نمایش و مشاهده این قسمت، در سمت چپ URL دو بار کلیک کنید. (در اکثر مرورگرها به همین شکل است)
HTTP مخفف عبارت Hypertext Transfer Protocol است و روش اصلی و رمزگذاری نشده برای انتقال داده از طریق اینترنت است.
HTTPS مخفف عبارت Hypertext Transfer Protocol Secure است و یک پروتکل رمزگذاری شده و امن برای انتقال داده است.
گوگل کروم و اکثر مرورگرها با نمایش یک قفل در کنار URL وبسایت هایی که دارای گواهی نامه SSL هستند، نشان می دهد که این وبسایت، یک وبسایت امن است.
اگر وبسایت از HTTPS استفاده نکند، با یک علامت به شما هشدار می دهد که وبسایت مورد نظر از نظر امنیتی، امن نیست. بسته به مرورگر، وبسایت و سیستم عامل، ممکن است یک پیغام هشدار نیز به بازدید کنندگان نمایش داده شود.
نمایش چنین هشداری تاثیر منفی بر روی بازخورد مشتری از کسب و کار خواهد داشت. همچنین گوگل نیز چنین وبسایت هایی را به شدت جریمه می کند.
استفاده از HTTP می تواند بر رتبه بندی وب سایت شما برای کلمات کلیدی Google تأثیر منفی بگذارد. Google رسما تأیید کرده است که آنها از پروتکل برای تصمیم گیری در مورد رتبه بندی صفحه شما در نتایج جستجو استفاده می کنند.
اما حتی با وجود تمام نکات منفی استفاده از HTTP ، در اکتبر 2020 ، 33.2% از وب سایت ها هنوز از HTTPS استفاده نمی کنند. این مقدار در ژوئن 2021 به 26.5 درصد رسیده است.
معمولا هاست های امروزی به صورت رایگان SSL را بر روی وبسایت شما فعال می کنند. با پشتیبان وبسایت یا هاست خود تماس بگیرید، تا این قابلیت را بر روی وبسایت شما فعال کند.
2.نام دامنه و DNS
نام دامنه همان چیزی است که به مرورگر کمک می کند تا وب سرور شما را با استفاده از DNS (سیستم نام دامنه= Domain Name System) پیدا کند.
به زبان ساده، DNS به مرورگر کمک می کند تا یک نام دامنه را به عنوان آدرس IP واقعی وب سرور متصل به آن ترجمه کند.
بدون DNS، ما باید با به اشتراک گذاشتن زنجیره ای از اعداد مانند 243.105.130.210 در وب گشت و گذار کنیم.
به خاطر سپردن دقیق این اعداد حتی برای تنها یک وبسایت هم کار بسیار دشواری است. چه برسد که بخواهیم آدرس چندین وبسایت را به ذهن بسپاریم.
نام دامنه فقط نام تجاری و برند شما نیست، بلکه راه حلی برای به خاطر سپردن آدرس وبسایت و به اشتراک گذاری راحت تر آن است.
به جای یک رشته تصادفی از اعداد، می توانید نام دامنه ای را به اشتراک بگذارید یا جست و جو کنید که به خاطر سپردن آن بسیار آسان است.
3. مسیر (Path)
مسیر هر بخشی از URL است که بعد از نام دامنه، قبل از یک علامت سوال یا # وجود دارد که اطلاعات اضافی را به یک URL اضافه می کند (آدرس دقیق فایل درون وبسایت).
در ابتدا ، URL مستقیماً ساختار فایل و پوشه سرور شما را نشان می داد. بنابراین اگر مجبور بودید به آن پرونده برسید، می توانستید برای حذف یا ویرایش آن، مسیر دقیق را با FTP Client خود دنبال کنید.
برای مثال اگر مسیر چیزی مانند این باشد:
yourdomain.ir/folder1/folder2/file1.html
ساختار URL هم می بایست چنین چیزی بر روی وب سرور شما باشد. اگر از FTP یا یک مدیر فایل برای مشاهده آن استفاده می کردید، مشکلی وجود نداشت.
اما امروزه، اکثر وبسایت ها با یک CMS ساخته شده اند که از یک پایگاه داده برای تولید پویای صفحات استفاده می کند. یعنی فایل های مروبط به صفحات از قبل در وبسایت وجود نداشته و به صورت کاملا دینامیک، توسط CMS شما تولید می شوند.
CMS برای اتصال یک URL معمولی مانند doonaweb.ir/blog/… به یک رشته کوئری که صفحه مورد نظر را تولید می کند، به معماری سرور متکی است.
پیوندهای یکتا در یک CMS مانند وردپرس، به این صورت کار می کنند. به همین دلیل وقتی https://doonaweb.ir/ulimate-guide-for-secure-website/ را وارد می کنید، به صفحه مروبطه منتقل می شوید.
در صورتی که چنین فایلی در واقع وجود نداشته و به صورت کاملا پویا و دینامیک تولید می شود. یعنی فایلی با نام ulimate-guide-for-secure-website درون سرور وجود ندارد.
4.رشته کوئری و متغیرها
رشته کوئری (Query String)، بخشی از URL است که بعد از یک علامت سوال قرار می گیرد و می توانند متغیرهایی باشند که با PHP در آن صفحه ارتباط برقرار می کنند تا بر تجربه بازدید کننده تاثیر بگذارد.
به عنوان مثال، برای وردپرس، متغیر p آدرس کوتاه برای پست های وردپرس است که نشان می دهد که وردپرس کدام پست را در آن صفحه نمایش دهد (عدد روبرو آن همان ID پست مروبطه است)
بدون وجود پیوندهای یکتای ثابت، مجبورید با استفاده از چنین آدرسی صفحات را نمایش دهید. یعنی برای دریافت هر صفحه از وبسایت، باید ID همان صفحه را در انتهای URL قرار دهید.
http://yoursite.com/?p=1294
یوتیوب یکی از بزرگترین وبسایهت هایی است که برای آدرس دهی ویدئو ها از چنین روشی استفاده می کند.
https://www.youtube.com/watch?v=eSM_YkWeS7k
URL هایی از این قبیل دیگر نگرانی زیادی برای اشتراک اجتماعی ندارند زیرا بیشتر سایت های رسانه های اجتماعی اکنون شامل پیش نمایش ها و عنوان های متا برای پیوندهای به اشتراک گذاری شده هستند.
اما این نوع URL می تواند بر SEO وب سایت یا وبلاگ شما تأثیر منفی بگذارد.زیرا این نوع URL ها فاقد کلمات کلیدی بوده و به خاطر سپردن آن ها برای کاربر بدون درکی از محتوای آن است.
5.پارامترهای UTM
پارامترهای UTM با رشته های کوئری متفاوت هستند. اینها به جای تاثیر مستقیم بر تجربه بازدید کننده، با نرم افزارهای تجزیه و تحلیل وبسایت (همچون گوگل آنالیتیکس) ارتباط برقرار می کنند.
این برچسب های UTM محل تجمع بازدیدکنندگان را برای تجزیه و تحلیل عملکرد کمپین ردیابی می کنند. می توانید از آنها برای مشخص کردن پلتفرم، کمپین و حتی تبلیغ خاص بازدید کننده استفاده کنید.
برخی از سیستم عامل های تبلیغاتی به طور خودکار پارامترهایی را برای ذخیره اطلاعات مربوط به بازدیدکنندگان ایجاد می کنند.
6.لنگرها Anchors
لنگر هر چیزی است که پشت یک علامت هش (#) قرار گیرد. این یک پیوند خاص به بخشی خاصی از آن صفحه است.
چنین URL ایی، شما را به بخش خاصی از صفحه منتقل می کند. برای مثال با کلیک بر روی این لینک(اینجا کلیک کنید) به بخش خبرنامه از همین صفحه منتقل می شوید. لذا به آدرس بعد از علامت #، که حاوی شناسه یا ID تگ HTML نشکیل دهنده باکس خبرنامه است، لنگر یا jump link می گویند.
برای استفاده از پیوندهای لنگر، باید “ID” را به برچسب HTML که می خواهید به آن پیوند دهید اضافه کنید. فرض کنید عنوانی با این مضمون داریم. در این حالت، کد واقعی عنوان این بخش به این صورت است:
<h2 id=”the-anatomy-of-a-url”> URL آناتومی </h2>
کافیست لینکی به این صورت داشته باشید:
<a href=https://doonaweb.ir/…/#the-anatomy-of-a-url>برو ب این آدرس</a>
اصطلاحا به این خاصیت، بوک مارک Bookmark می گویند.
WWW یا بدون WWW
استفاده از www در URL شما قبلاً استانداردی برای همه وب سایت های موجود در اینترنت بود. اما دیگر اینطور نیست حتی ممکن است متوجه شده باشید که وب سایت ما ، Doonaweb.com ،www را در URL خود ندارد.
این WWW یک بخش اختیاری از یک URL است که یک سایت را به عنوان بخشی از شبکه جهانی وب مشخص می کند. این که استفاده کنید یا خیر، بستگی به دلخواه شخصی شما دارد.
البته می توانید توسط ریدایرکت سری 300، تمام لینک ها را از WWW به بدون آن یا بالعکس منتقل کنید.
به طور پیش فرض ، Google Chrome و بسیاری از مرورگرهای دیگر حتی آن را دیگر نشان نمی دهند. تغییر مسیرها آن را به تجربه کاربر بی ربط می کند و کاربر تفاوتی احساس نمی کند.
وجود این WWW یا عدم وجود آن تاثیری در نتایج گوگل ندارد. گوگل فرمت مناسب را برای نمایش در نتایج خود استفاده می کند. برای برخی وبسایت ها با WWW و برای برخی بدون آن است. گوگل همان طرحی را انتخاب می کند که شما انتخاب می کنید.
مانند پروتکل، ممکن است لازم باشد، در نوار آدرس مرورگر، روی URL دوبار کلیک کنید تا URL کامل شامل www را ببینید. البته اگر از WWW به بدون آن ریدایرکت نشده باشد.
پیوندهای یکتا در وردپرس (Wordpress Permalinks)
وردپرس برای تولید صفحات مبتنی بر رشته های کوئری موجود در URL مانند https://doonaweb.com/?p=1 از PHP و MySQL استفاده می کند. این همان پیوند یکتای پیش فرض وردپرس است.
پیوندهای یکتای زیبا برای پست ها (همانند URL همین پست)، به عملکرد بازنویسی آپاچی یا Nginx تکیه می کنند تا URL را به پیوند ثابت وردپرس، مرتبط با شناسه پست متصل کند.
به عبارتی به جای پیوند یکتا حاوی شناسه پست، معادل آن که شامل یک نامک یا Slug برای پست مربوطه است، استفاده می شود.
خوشبختانه برای تغییر پیوندهای یکتا، نیازی به درک ساختار سرور یا کدنویسی ندارید. بلکه در منوی تنظیمات پیشخوان وردپرس، بخش مربوطه برای این کار وجود دارد.
از بخش تنظیمات، وارد منوی پیوندهای یکتا شوید تا تصویری مانند زیر برای شما باز شود.
اگر گزینه پیش فرض( ساده ) انتخاب شود، آدرس ها به صورت ?p=123 یعنی با ID نمایش داده می شوند. اکثر وبسایت ها به دلایل سئو، از انتخاب این گزینه پرهیز می کنند.
یک رشته عدد تصادفی نمی تواند شامل یک کلمه کلیدی مرتبط با موضوع باشد و نسبت به پیوندی که منطقی است، کمتر نظر کاربر را به خود جلب می کند.
بهترین گزینه، نام نوشته است و اکثر وبسایت ها از این نوع یا مواردی شامل نام نوشته و دسته بندی Blog استفاده می کنند.
URL,Slug,Permalink
URL آدرس یکتای هر منبع، فایل یا صفحه وب در اینترنت است. اما وقتی صحبت از آدرس وب و وردپرس می شود، URL تنها اصطلاحی نیست که ما از آن استفاده می کنیم. اصطلاحاتی از جمله Slug و Permalink نیز وجود دارند.
پیوند یکتا یا Permalink یک URL است که به عنوان پیوند دائمی به محتوای خاصی در سایت وردپرس شما مرتبط می باشد. به عنوان مثال، پیوند یکتای یکی از پست های دوناوب، https://doonaweb.ir/what-is-my-ip/ است.
Slug یا نامک آخرین قسمت URL است که در انتهای مسیر اصلی پست ها در نقشه وبسایت (Sitemap) قرار گرفته و به صورت منحصر به فردی آدری آن صفحه از وبسایت را تعیین می کند. اسلاگ ها باید کوتاه و قابل خواندن باشند و به وضوح محتوای صفحه یا پست را نشان دهند.
ریدایرکت یک URL قدیمی
اگر قصد دارید تا URL یک مطلب قدیمی را تغییر دهید، باید کاری کنید تا ترافیک ها و اعتبار پیوند قدیمی، به پیوند جدید منتقل شود.
می توانید از طریق افزونه Redirection، ریدایرکت ایجاد کنید.
به زودی آموزش های مربوط به این بخش تکمیل خواهد شد.
کوتاه کردن URL
اگر یک URL بیش از حد طولانی باشد، بهتر است که هنگام اشتراک گذاری آن در پست های رسانه های اجتماعی یا ایمیل ها، از کوتاه کننده URL استفاده کنید تا لینک مورد نظر را به نمونه کوتاه تری از آن تبدیل کنید.
چند قانون درباره کوتاه کردن لینک:
- فقط از کوتاه کننده های معتبرURL مانند Bitly یاTinyURL استفاده کنید. اینها هیچ تبلیغات یا وقفه ای در انتقال URL ندارند. هر چه زمان انتقال کوتاه تر، کاربران هم راضی تر خواهند بود.
- اگر URL شما به حد کافی کوتاه است، (مانند doonaweb.ir/order) دیگر نیازی به کوتاه کردن لینک نیست و بهتر است از نسخه اصلی استفاده کنید.
- هرگز برای لینک دادن (با استفاده از تگ a)، از نسخه کوتاه شده استفاده نکنید. حتما نسخه اصلی را استفاده کنید.
URL کوتاه شده (یا پیوند کوتاه) بیشتر برای به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی، ایمیل ها یا فیلم ها مفید است. این لینک های کوتاه، تاثیری منفی در سئو شما ندارند. به شرطی که از قوانین بالا پیروی کنید.
امیدوارم این مطلب برای شما همراهان عزیز دوناوب مفید بوده باشه. حتما در خبرنامه و یا اینستاگرام دوناوب عضو شوید تا در جریان جدیدترین مطالب قرار بگیرید.
مطلب جامع و کاملی بود
من خودم مدرس هستم
و آموزش شما رو به عنوان بخشی از جزوه ام در نظر گرفتم
البته منبع ذکر کردم که مدیون نباشم
ممنون همکار گرامی
موفق و موید باشید
ممنون همکار گرامی
خوشحالم که مفید بوده براتون
موفق و موید باشید