هر آنچه باید درباره طراحی و پشتیبانی سایت در سال 1402 بدانید
در این مطلب با من همراه باشید تا با همه چیز درباره طراحی و پشتیبانی سایت آشنا شوید. طراحی وبسایت چیست؟ پشتیبانی سایت چیه؟ و بسیاری از سوالات دیگر که در این مطلب به آن پاسخ خواهیم داد.
فهرست عناوین:
طراحی و پشتیبانی سایت به چه معناست؟
طراحی وبسایت به چه معنی است؟
طراحی وب به معنای ایجاد و خلق ظاهر یک وبسایت است تا ضمن جلب توجه کاربر، اطلاعات محصولات، خدمات یا محتوای یک وبسایت، کسب و کار یا فروشگاه را به مخاطب ارائه کند.
ظاهر یک وبسایت اولین چیزیست که نظر یک کاربر را در بدو ورود به وبسایت به خود جلب خواهد کرد. چه کاربر تلفن همراه باشد یا کاربر دسکتاپ. در هر حال، صورت زیبای وبسایت شما اولین چیزیست که مخاطب شما می بیند.
برای طراحی یک وبسایت زیبا، نیاز به خلاقیت، زیبایی شناسی و حواس هنری دارید. فرقی ندارد طراح یک نقاشی باشید یا مجسمه یا وبسایت. این 3 عامل، اولین چیزیست که نیاز دارید.
تفاوت طراحی وب و توسعه وب چیست؟
طراحی وب (web design) به معنی طراحی ظاهر یک وبسایت است. طراحی وب بیشتر به طراحی تجربه کاربری اشاره دارد.
طراح وب یک گرافیست است که مسئولیت طراحی چیدمان، قابلیت های استفاده و ظاهر بصری یک وبسایت را بر عهده دارد.
توسعه وب (Web development)، به معنی پیاده سازی طرح های طراحی شده، با استفاده از کدنویسی است. یعنی پس از تعیین طرح (پس از طراحی وبسایت)، توسعه دهنده، آن طرح ها را با استفاده از کدنویسی، تبدیل به وبسایت واقعی خواهد کرد.
طراح وب باید مجموعه ای از 3 مهارت خلاقیت، گرافیک و دانش فنی طراحی را داشته باشد.
توسعه دهنده خود به 3 دسته تقسیم می شوند:
توسعه دهنده فرانت اند Front end: فردی که با تسلط به دانش HTML، CSS, Javascript و همچنین فریمورک های فرانت اند همچون بوت استرپ، ری اکت و مانند آن ها، طراحی قسمت جلویی سایت را بر عهده دارد.
توسعه دهنده بک اند Back-end: فردی که با تسلط به زبان های سمت سرور همچون PHP,ASP.NET و مانند آن ها و همچنین دانش پایگاه داده همچون MySQL، قسمت پشتی سایت و موتور اصلی وبسایت را می سازد.
توسعه دهنده فول استک Full Stack: فردی که همزمان به دانش فرانت و بک اند تسلط دارد و می تواند به صورت پیوسته توسعه فرانت و بک اند را اجرا و پیاده سازی کند.
پشتیبانی سایت به چه معناست؟
پس از طراحی و توسعه یک وبسایت، نمی توان آن را به حال خود رها کرد. وبسایت نیاز به به روزرسانی و آپدیت مستمر و همچنین توسعه مجدد دارد. گاهی نیاز دارید بخش هایی به آن اضافه کنید. گاهی نیاز به ایجاد تغییراتی دارید.
اگر وبسایت شما وردپرسی باشد، باید به صورت دائمی هسته وردپرس، قالب ها و افزونه ها را آپدیت کنید.
در سر رسید تمدید دامنه و هاست، نیاز به تمدید آن دارید. گاهی به دلیل توسعه سایت و ترافیک آن نیاز دارید تا هاست خود را عوض کنید.
همه اینها یعنی اینکه یک وبسایت نیاز به پشتیبانی دائمی دارد.
پشتیبانی وبسایت شامل طیف گسترده ای از خدمات متنوع است که تنها بر یک جنبه خاص متمرکز نیست. بلکه تمام جوانب یک وبسایت را پوشش می دهد.
هر روز میلیون ها تغییر در یک شبکه رخ می دهد. در حالی که اکثر این تغییرات جزئی هستند، اما گاهی تغییرات اساسی بوده و نیازمند اقدام مناسب هستند.
زبان های برنامه نویسی دائما در حال توسعه هستند. برای مثال اگر زبان سایت شما PHP باشد، ممکن است در طول یک سال دو مرتبه آپدیت جدید منتشر کند.
در هر آپدیت، علاوه بر امکانات و قابلیت های جدید، رخنه های امنیتی موجود در نسخه قبلی کشف و رفع می شود. لذا شما ناچارید تا هر چه زودتر به نسخه جدید مهاجرت کنید و این امر نیازمند پشتیبانی توسط یک توسعه دهنده PHP است.
اگر وبسایت شما وردپرسی باشد، با هر بار توسعه هسته وردپرس و یا آپدیت های قالب ها و افزونه که تقریبا به صورت هفتگی رخ می دهند، نیاز دارید تا یک پشتیبان فنی مسلط به وردپرس و PHP کار به روزرسانی و آپدیت و رفع اختلالات احتمالی را بر عهده بگیرد.
پشتیبانی وبسایت، شما را از شر دغدغه ها و نگرانی های پیرامون وبسایت شما در امان نگه میدارد. همانطور که یک مکانیک مسلط و آشنا به خودرو شما، می تواند کارکرد طولانی مدت خودرو شما را تضمین کند، یک پشتیبان وبسایت نیز، می تواند امنیت و عملکرد پایدار وبسایت شما در طول سالیان را تضمین کند.
پشتیبانی ها معمولا به صورت هفتگی یا روزانه هستند. این امر کاملا به وبسایت شما بستگی دارد. اگر وبسایت شما یک وبسایت بزرگ و پربازدید باشد، امنیت و عملکرد آن بسیار حساس تر است و نیازمند پشتیبانی 24 ساعته است.
5 عنصر یک وبسایت خوب چیست؟
در ادامه 5 عنصر و المان اساسی یک وبسایت خوب را بررسی خواهیم کرد.
1 – محتوای وبسایت
نمی توان انکار کرد که “محتوا پادشاه است”.
محتوای وبسایت، مهمترین نقش در بهینه سازی موتور جست و جو (SEO)، ایفا می کند و یکی از دلایل اصلی بازدید مردم از وبسایت شما، محتوای آن است.
شما باید تلاش بسیاری برای ایجاد یک محتوای درجه یک برای وبسایت تان داشته باشید و از انواع محتوا همچون تصویر، اینفوگرافیک، ویدئو و صوت و پادکست، برای ارائه محتوای با کیفیت استفاده کنید.
2 – قابلیت استفاده Usability
قابلیت استفاده عالی هرگز مورد توجه کاربر نهایی قرار نمیگیرد، اما قابلیت استفاده بد حتما تاثیر منفی خود را نمایان می کند.
وبسایت شما باید به راحتتی قابل پیمایش باشد، تمام صفحات با سرعت بالا در دسترس باشند، وبسایت شما برای تمام دستگاه ها خصوصا موبایل مناسب باشد.
کاربر باید همیشه بداند در کجای وبسایت قرار دارد و بتواند با کمترین زحمت هر چیزی که نیاز دارد را بیاید و به هر صفحه ای که می خواهد برود.
مهمترین جز می تواند منوی ناوبری شما باشد تا کاربر با کمترین کلیک و زحمت به صفحات مورد نظر خود برسد.
شما باید نقشه سایت را طوری طرح ریزی کنید تا کاربر در آن گم نشود و به تمام صفحات موردنیاز بدون دردسر دسترسی داشته باشد.
3 – زیبایی شناسی
در عصر حاضر، داشتن یک وبسایت زیبا تاثیر بسیار زیادی از استقبال کاربر از وبسایت شما دارد.
با این حال باید شخصیت و تصویر برندتان را حفظ کنید. به عبارتی طراحی وبسایت شما همچون لباسی است که بر تن برندتان می کنید. باید با آن همسو باشد و نشان دهنده و به یاداورنده برند شما باشد.
جذابیت بصری وبسایت شما نه تنها به آگاهی از برند شما کمک می کند، بلکه اعتبار شما را نیز افزایش می دهد.
4 – قابلیت دیدن
حتی اگر زیبا ترین وبسایت را داشته باشید اما وبسایت شما در دسترس نباشد، طراحی آن چه اهمیتی دارد؟
وبسایت شما باید در سریع ترین زمان ممکن در دسترس همه کاربر در هر جایی باشند. به سرعت بارگذاری شده و خطاهای متنوع سری 400 و 500 به کاربر نشان ندهد.
همچنین باید آگاهی از برند ایجاد کنید. کاربر باید شما را بشناسد. سئو وبسایت را بهبود دهید، در شبکه های اجتماعی حضور مستمر و مفید داشته باشید و در انواع کمپین های بازاریابی شرکت کنید.
از انواع پلتفرم های تبلیغاتی و بازاریابی همچون تبلیغات انبوه پیامکی، تبلیغات ایمیلی، تبلیغات کلیکی، ریپورتاژ و … استفاده مناسب داشته باشید.
اگر نتوانید در صفحه اول یا حداقل 3 صفحه اول گوگل قرار بگیرید، ترافیک و بازدید زیادی جذب نخواهید کرد.
مانند آن که فروشگاهی بسیار زیبا ساخته اید. اما در بیابان!
5 – تعامل
وبسایت شما باید تعامل مستمر و مفید با کاربران داشته باشد. باید با مخاطب درگیر شوید. توجه او را جلب کنید. از او بازخورد بگیرید. به نظراتشان اهمیت دهید. آن ها را تشویق کنید تا از محصولات شما استفاده کنند یا با شما تماس بگیرند.
وبسایت شما روزنامه نیست که فقط به کاربر نمایش داده شود. بلکه باید موجب افزایش بهره وری شما شود. خدمات بیشتری ارائه کنید، محصولات بیشتری بفروشید و یا نظرات و کامنت های بیشتری دریافت کند.
ساختار وبسایت چیست؟
ساختار یک وبسایت به شکل گیری الگوهای قابل درک، قابل کشف و قابل پیش بینی کمک می کند.
یک ساختار وبسایت مناسب، به بازدیدکنندگان کمک می کند تا اطلاعات را به راحتی پیدا کنند.
هنگامی که کاربران اطلاعات را به سرعت پیدا کنند، احساس رضایت می کنند. پس ایجاد یک ساختار مستحکم و مناسب برای افزایش قابلیت استفاده کاربر شما امری ضروری است.
ساختار خوب وب سایت برای گروه بندی و فهرست نویسی محتوا ضروری است.
آیا یک ساختار ایده آل برای ساختار سایت وجود دارد؟
اولین قدم پیش از طراحی و توسعه، تعیین ساختار سایت است. ساختار سایت ایده را می توان مانند یک هرم دید. این حرم شامل یک صفحه اصلی، دسته بندی ها، زیر مجموعه ها، پست ها و صفحات جداگانه می شود.
صفحه اصلی: صفحه اصلی در بالای هرم قرار دارد. در واقع اولین نقطه شروع سفر بازدیدکنندگان سایت است. شما باید مهمترین خدمات، محصولات، مطالب و صفحات وبسایت را در این صفحه درج کنید. باید به محبوب ترین و مهم ترین صفحاتتان لینک دهید.
دسته بندی ها: دسته بندی های وبسایت، بخش ارزشمندی از ساختار یک وبسایت هستند. طراحان با ایجاد یک ساختار دسته بندی خوب، می توانند به پست ها و مطالب وبسایت ساختار و نظم بخشیده و به کاربران کمک کنند تا راحت تر صفحات و مطالب مورد نظر را پیدا کنند.
دسته بندی ها سرعت و سهولت دسترسی به بخش های مختلف سایت را بهبود می دهند و زمان کاربر جهت تصمیم گیری و دستیابی به اطلاعات را کاهش می دهند.
زیردسته ها: این دسته ها، زیرمجموعه دسته های اصلی تر هستند. می توانید به کمک آن ها یک ساختار درختی و سلسله مراتبی ایجاد کنید تا نظم و ارتباط بین مطالب و موضوعات و صفحات مختلف را ایجاد کنید.
پست ها و صفحات: پست ها و صفحات مهمترین محتوا و نقطه انتهایی درخت هستند. تمام دسته بندی ها در نهایت به یک صفحه یا پست ختم می شوند و مقصد نهایی کاربران در جست و جوی یک مطلب یا اطلاعات هستند. اینکه این صفحات زیرمجموعه کدام دسته یا زیر دسته باشد، به استراتژی سئو و تولید محتوای شما بستگی دارد.
4 نوع مختلف ساختار سایت
چهار نوع ساختار اصلی برای وبسایت می توان تعریف کرد. داشتن درک درست از این ساختارها، می تواند ایجاد معماری مناسب برای کاربران وبسایت را ممکن کند. بیایید تا این 4 ساختار وبسایت را باهم بررسی کنیم.
مدل سلسله مراتبی (Hierarchical)
این مدل رایج ترین نوع معماری سایت است. این مدل در اکثر وبسایت های اینترنتی و حتی اپلیکیشن های وبسایت به کار می رود.
مدل سلسله مراتبی شبیه به یک درخت است که دارای یک ریشه اصلی (همان صفحه اصلی سایت) است و تعدادی شاخه تنومند اصلی (دسته بندی ها) و تعدادی بی شماری شاخه کوچ است (همان زیردسته ها) و در نهایت تعداد زیادی برگ و میوه در انتهای این شاخه ها قرار دارد (همان صفحه ها و پست ها).
سایت هایی همچون دوناوب، CNN و BBC نمونه ای از این ساختار سلسله مراتبی است.
مدل خطی (Linear)
اغلب سایت های تک صفحه ای یا سایت های کوچک دارای ساختار خطی هستند و این دقیقا همان ساختار مناسب برای این وبسایت هاست.
این ساختار مناسب سایت هایی است که دارای تعداد صفحات و پست های کم بوده و فاقد ساختار دسته بندی هستند.
ساختار عنکبوتی (Webbed)
ساختارهای برخی وبسایت ها به صورت عنکبوتی بوده و به هم دیگر متصل هستند. مجموعه ای از صفحات جانبی و صفحه اصلی که همه به هم مرتبط هستند.
ویژگی این ساختار قابلیت دسترسی سریع از تمام صفحات به صفحات دیگر است. با کمترین کلیک کاربر به سایت هدف دسترسی خواهد داشت.
این سبک بیشتر مناسب سایت های کوچک یا متوسط با تولید محتوای محدود تر است.
ساختار پایگاه داده ای (Database)
این ساختار از یک تفکر پائین به بالا به وجود آمده است. اغلب وبسایت های بسیار بسیار عظیم از این سبک استفاده می کنند.
گوگل بهترین مثال از این سبک وبسایت هاست. در این ساختار، معماری ثابتی وجود ندارد. به عبارتی با هر بار فراخوانی صفحه، ساختار متناسب ایجاد می شود.
برای مثال وقتی شما یک کلمه کلیدی را جست و جو کنید، گوگل مجموعه ای از میلیون های صفحه را متناسب با جست و جوی شما مرتب می کند.
حال همان کلمه را اگر من جست و جو کنم، متناسب با لوکیشن من، سابقه جست و جو و علایق من نتیجه ای متفاوت را ارائه می کند.
در این سبک ساختار وبسایت داینامیک یا پویا است و ثابت نیست. پیاده سازی چنین سبکی از ساختار، پیچیده و نیازمند دانش Big Data است.
چرا قبل از طراحی، ساختار سایت را تعیین می کنیم؟
همه چیز با نیاز کاربر شروع می شود. ابتدا باید ببینید با چه نوع وبسایتی روبرو هستید و نیازهای کاربران آن چیست. سپس می توانید بهترین ساختار سایت برای پاسخگویی سریع، آسان و مناسب به نیازهای کاربر را ایجاد کنید.
ساختار خوب وبسایت، موجب افزایش قابلیت استفاده کاربر شده و به بهبود تجربه کاربری او کمک می کنند.
به زبان ساده، ساختار یک وبسایت به طراح کمک می کند تا از طریق بهبود قابلیت کشف و شهود بودن، تجربیات کاربر را لذت بخش کند.
طراح وب چه کاری انجام می دهد؟
طراحی وبسایت شامل فرایند انتخاب ساختار سایت، انتخاب طرح متناسب با شخصیت برند و کاربرد سایت و مواردی از این قبیل است.
متخصصانی که این فرآیند را انجام می دهند طراح وب نامیده می شوند و شغل آنها شامل وظایف زیر است:
- انتخاب فونت خوانا و متناسب با برند و نوع سایت
- انتخاب یک طرح رنگی زیبا و متناسب با کاربرد سایت و شخصیت برند
- پیاده سازی هویت یک برند در رنگ ها، فونت ها و طرح
- ایجاد نقشه ای از ساختار وب سایت برای اطمینان از ناوبری بصری
- قرار دادن تصاویر، لوگو ها، متن فیلم ها و سایر عناصر در جایگاه مناسب
- استفاده از زبان های کدنویسی مانند HTML، CSS و جاوااسکریپت برای اجرای طرح و ساخت وبسایت
- ساختن صفحات بهینه از نظر سرعت، سئو و موبایل دوست بودن
تمامی طرح های طراحی شده باید واکنشگرا (Responsive) باشند.
آیا من خودم می تونم طراحی وب رو یاد بگیرم؟
مطمئنا طراحی وبسایت را می توان مانند تمام تخصص های حوزه فناوری اطلاعات به تنهایی و با مطالعه یا مشاهده ویدئوهای آموزشی یاد گرفت.
اما برای اجرا و پیاده سازی یک وبسایت واقعی نیاز به تخصص و سپس تجربه دارید. پیشنهاد می کنم اگر قصد آموزش طراحی وبسایت دارید، در دوره های تخصصی دوناوب شرکت کنید.
دوره های پیشنهاد ما:
دوره طراحی سایت با وردپرس به صورت کاملا پروژه محور به همراه یک وبسایت تجاری و واقعی به عنوان پروژه نهایی
دوره طراحی وب با کدنویسی به همراه پروژه نهایی تجاری همچون وبسایت های فروشگاهی مطرح کشور : دیجیکالا، اسنپ و…
آیا میتونم بدون کدنویسی سایت طراحی کنم؟
بله. با یادگیری و تسلط حداقل نسبی به وردپرس، می توانید هر نوع وبسایتی را به راحتی و با کمترین هزینه طراحی کنید.
جهت یادگیری طراحی وبسایت با وردپرس پیشنهاد می کنم در دوره هیولای وردپرس شرکت کنید و در پایان کلاس به صورت 100 درصد تضمینی، وبسایت خودتان را داشته باشید.
پشتیبانی سایت شامل چه مواردی می شود؟
به طور کلی اینکه چه خدماتی در یک قرار داد پشتیبانی لحاظ شود، بستگی به توافق طرفین دارد. اما به صورت کلی این موارد را شامل می شود:
- به روزرسانی دائم و مداوم سایت (هسته، قالب و افزونه)
- آموزش اولیه به مالک وبسایت جهت کار با وبسایت
- تولید محتوای وبسایت
- برقراری امنیت وبسایت و بازدید دوره ای امنیتی
- سئو وبسایت
- اجرای تغییرات بر روی سایت به درخواست کارفرما (جزئی تا کلی)
- بک آپ گیری منظم از وبسایت
- تمدید دامنه و هاست
- ارتقا و بهینه سازی سرعت
- انتقال به هاست جدید در صورت نیاز
- اتصال وبسایت به CDN
طراحی و پشتیبانی سایت خودتان را به دوناوب بسپارید
در صورتی که نیاز به وبسایت دارید، طراحی آن را به ما بسپارید. دوناوب بهترین و با کیفیت ترین وبسایت را برایتان طراحی کرده و با پشتیبانی صد در صد و تمام وقت، خیالتان را از بابت هر مشکلی راحت می کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره 01133108343تماس بگیرید.
سوالات متداول طراحی و پشتیبانی سایت
طراحی وبسایت به چه معنی است؟
طراحی وب به معنای ایجاد و خلق ظاهر یک وبسایت است تا ضمن جلب توجه کاربر، اطلاعات محصولات، خدمات یا محتوای یک وبسایت، کسب و کار یا فروشگاه را به مخاطب ارائه کند.
تفاوت طراحی وب و توسعه وب چیست؟
طراحی وب (web design) به معنی طراحی ظاهر یک وبسایت است. طراحی وب بیشتر به طراحی تجربه کاربری اشاره دارد.
توسعه وب (Web development)، به معنی پیاده سازی طرح های طراحی شده، با استفاده از کدنویسی است. یعنی پس از تعیین طرح (پس از طراحی وبسایت)، توسعه دهنده، آن طرح ها را با استفاده از کدنویسی، تبدیل به وبسایت واقعی خواهد کرد.
پشتیبانی سایت به چه معناست؟
پشتیبانی وبسایت شامل طیف گسترده ای از خدمات متنوع است که تنها بر یک جنبه خاص متمرکز نیست. بلکه تمام جوانب یک وبسایت را پوشش می دهد.
آیا من خودم می تونم طراحی وب رو یاد بگیرم؟
مطمئنا طراحی وبسایت را می توان مانند تمام تخصص های حوزه فناوری اطلاعات به تنهایی و با مطالعه یا مشاهده ویدئوهای آموزشی یاد گرفت.
پشتیبانی سایت شامل چه مواردی می شود؟
به طور کلی اینکه چه خدماتی در یک قرار داد پشتیبانی لحاظ شود، بستگی به توافق طرفین دارد. اما به صورت کلی این موارد را شامل می شود:
به روزرسانی دائم و مداوم سایت (هسته، قالب و افزونه)
آموزش اولیه به مالک وبسایت جهت کار با وبسایت
تولید محتوای وبسایت
برقراری امنیت وبسایت و بازدید دوره ای امنیتی
سئو وبسایت
اجرای تغییرات بر روی سایت به درخواست کارفرما (جزئی تا کلی)
بک آپ گیری منظم از وبسایت
تمدید دامنه و هاست
ارتقا و بهینه سازی سرعت
انتقال به هاست جدید در صورت نیاز
اتصال وبسایت به CDN