فهرست عناوین:
مقدمه
اگر شما هم می خواهید بدانید CDN چیست؟ پس این مطلب را بخوانید. همهی افرادی که دارای وبسایتی برای کسب و کارشان هستند، یکی از دغدغههایشان سرعت بارگذاری محتوا برای مخاطبانشان است. با وجود مشکلات و تداخلات بسیار اینترنت در ایران، آن وبسایتی که سرعت بالا آمدن سریع تری داشته باشد، برندهی چالش جذب مخاطب خواهد بود. سرویس CDN برای کمک به کاربران اینترنت و صاحبان انواع وبسایت ها ایجاد شده است. برای اینکه بدانید CDN چیست و چه تاثیراتی در بهبود عملکرد وبسایت شما دارد، این مطلب را تا انتها بخوانید.
CDN یا شبکه توزیع محتوا چیست؟
شبکه تحویل محتوا (CDN) شبکه ای از سرورهای به هم پیوسته است که بارگذاری صفحه وب را برای برنامه های کاربردی با داده های سنگین سرعت می بخشد. تکنولوژی CDN مخفف عبارت Content Delivery Network است. این مفهوم به دسته ایی از سرورهای توزیع شده از لحاظ جغرافیایی اشاره دارد که با هم کار میکنند تا محتوای اینترنتی را سریعتر ارائه دهند.هنگامی که شما از یک وب سایت بازدید می کنید داده های سرور آن وب سایت باید در سراسر اینترنت پخش شود تا به رایانه شما برسد. اگر شما دور از آن سرور قرار داشته باشید، بارگذاری یک فایل بزرگ مانند ویدیو یا تصویر وب سایت زمان زیادی طول می کشد. ولی محتوای وب سایت در سرورهای CDN از نظر جغرافیایی نزدیکتر به شما ذخیره می شود و بسیار سریعتر به رایانه تان انتقال پیدا می کند.
درک خدمات CDN از طریق یک مثال
ما یک سناریوی فرضی را برای شما شرح می دهیم تا به شما در درک بیشتر خدماتی که یک CDN ارائه می دهد کمک کنیم.
فرض کنید یک فروشگاه آنلاین مستقر در چین دارید. وب سایت شما بر روی یک سرور اصلی واقع در پکن میزبانی می شود. این وب سرور تمامی فایل های وب سایت شما را ذخیره می کند.بدون CDN، مشتری که به طور مثال از تورنتو به وبسایت شما دسترسی پیدا میکند، به احتمال زیاد با سایتی با بارگذاری کند مواجه میشود. این به این دلیل است که بین موقعیت جغرافیایی بازدیدکننده سایت و سرور اصلی سایت شما فاصله زیادی وجود دارد.استفاده از CDN باعث افزایش سرعت بارگذاری صفحه می شود.
با CDN، زمانی که کاربر مستقر در تورنتو محتوا را از وب سایت شما درخواست می کند، مرورگر داده ها را از یکی از سرورهایCDN یا نقاط حضوری که در سراسر جهان پخش شده است، معمولاً نزدیک ترین به مکان کاربر بازیابی می کند.اتصال به سرور CDN مجاور فاصله بین کاربر و سرور را کاهش می دهد و سرعت تحویل محتوا را بهبود می بخشد.بنابراین، بازدیدکنندگان سایت شما بدون توجه به موقعیت جغرافیایی خود، از سرعت سایت شما لذت خواهند برد.
آیا CDN همان میزبان وب است؟
باید گفت که CDN، میزبان وب نیست و نمیتواند نیاز به میزبانی وب را برطرف کند، CDN به ذخیره شدن محتوا کمک میکند که در نهایت باعث افزایش کارایی وبسایت میشود.برخی از وبسایتها در تلاش هستند تا نیازهای خود را توسط خدمات میزبانی سنتی برآورده کنند، به همین دلیل، آنها CDN را انتخاب میکنند.
CDN، با استفاده از قابلیت caching یا ذخیرهسازی در حافظه نهان برای کاهش پهنای باند میزبانی، از ایجاد وقفه در سرویسدهی جلوگیری میکند و همچنین باعث افزایش امنیت میشود. CDN یک انتخاب عالی برای نجات پیدا کردن از مشکلهای میزبانی وب سنتی است.
تاریخچه فناوری CDN چیست؟
فناوری شبکه تحویل محتوا (CDN) در اواخر دهه 1990 با تمرکز بر انتقال آسان و سریعتر محتوا از طریق اینترنت ظهور کرد:
نسل اول
سرویسهای CDN نسل اول بر اصول شبکهسازی، مدیریت ترافیک شبکه هوشمند و مراکز داده متمرکز شدند.
نسل دوم
CDN های نسل دوم هنوز در حال تکامل هستند. AWS به عنوان یکی از ارائه دهندگان خدمات CDN پیشرو در جهان می باشد. و تمرکز بیشتری بر مدیریت مصرف پهنای باند دارد.
نسل سوم
تعداد زیاد بازدیدکنندگان در یک زمان، یا خرابی سخت افزار شبکه می تواند باعث از کار افتادن وب سایت شود. خدمات CDN نسل سوم می توانند ترافیک وب بیشتری را مدیریت کنند و ترافیک روی سرورهای وب را کاهش دهند. همچنین، اگر یک یا چند سرور CDN آفلاین شوند، سرورهای عملیاتی دیگر می توانند آنها را جایگزین کنند تا از خدمات بدون وقفه اطمینان حاصل شود.
CDN چگونه کار میکند؟
شبکه توزیع محتوا با ایجاد سرورهای محلی در نقاط مختلف دنیا، نسخهای مشابه از محتوای وبسایت شما را روی فضای ابری سرور خود ذخیره میکند. بدین شکل هر کاربری از هر نقطهی جهان، وقتی آدرس وبسایت شما را وارد مرورگر خود میکند، نیازی به اتصال مستقیم به سرور اصلی ندارد. بلکه توسط سیستم CDN به نزدیکترین سرور محلی ارجاع داده شده و محتوای ذخیره شده وبسایت شما را از آن دریافت میکند.
چه فایلهایی در CDN ذخیره میشود؟
CDN، به شما اجازه میدهد که محتوای وبسایت خود را در حافظه پنهان (CACHE) سرورهای CDN ذخیره کرده و در زمان درخواست کاربر این فایلهای ذخیره شده از سرور به سمت کاربر ارسال شود. CDN فایلهای استاتیک با فرمت زیر را ذخیره میکند.مدت زمان اعتبار فایل ذخیره شده بسته به تنظیمات ارسالی از طرف هاست شما به سرور متغیر است.
CDN ها فایلهای زیر را ذخیره میکنند:
CDN ها فایلهای زیر را ذخیره میکنند:
تصاویر PNG, JPG, SVG, GIF, TIF:
استایلشیت CSS:
جاوا اسکریپت JS:
ویدیو و صدا FLV (Flash), HLS, MP4 (HTML5 videos), MOV: (QuickTime), WMV (Windows Media), MP3 and WAV
فونتهای وب: EOT, TTF, OTF, CFF, AFM, LWFN, FFIL, FON, PFM, PFB, WOFF, SVG, STD, PRO, XSF, و…
سایر فرمتهای فایل: HTML, JSON, PDF, DOC, PPT, XLS, EPUB, ODT, ODP, ODS, TXT, RTF, ZI
مزایای استفاده از CDN
برای توضیح بیشتر اینکه چرا راهاندازی یک شبکه تحویل محتوا گامی مهم در ساخت یک وبسایت است، این بخش مزایای استفاده از CDN را با جزئیات بیشتر مورد بحث قرار میدهد.
- زمان بارگذاری وب سایت را بهبود می بخشد
وقتی نوبت به بارگذاری محتوا توسط وب سایت ها می رسد، با کاهش سرعت سایت، کاربران به سرعت از آن خارج می شوند. خدمات CDN می توانند به روش های زیر به کاهش زمان بارگذاری کمک کنند:
ماهیت توزیع جهانی CDN به معنای کاهش فاصله بین کاربران و منابع وبسایت است. به جای اتصال به هر جایی که سرور اصلی وب سایت ممکن است زندگی کند، یک CDN به کاربران اجازه می دهد به یک مرکز داده از لحاظ جغرافیایی نزدیکتر متصل شوند. زمان سفر کمتر به معنای خدمات سریعتر است.
CDN ها می توانند با کاهش اندازه فایل ها با استفاده از تاکتیک هایی مانند کوچک سازی و فشرده سازی فایل، مقدار داده های منتقل شده را کاهش دهند. اندازه فایل کوچکتر به معنای زمان بارگذاری سریعتر است.CDNها همچنین می توانند سایت هایی را که از گواهی های TLS / SSL استفاده می کنند با بهینه سازی استفاده مجدد از اتصال و فعال کردن شروع نادرست TLS سرعت بخشند.
- یک وب سایت را همیشه آنلاین نگه می دارد
Uptime یک مؤلفه حیاتی برای هر کسی است که دارای ویژگی اینترنت است. خرابیهای سختافزاری و افزایش ترافیک، در نتیجه حملات مخرب یا افزایش محبوبیت، این پتانسیل را دارد که یک وب سرور را از بین ببرد و از دسترسی کاربران به یک سایت یا سرویس جلوگیری کند. یک CDN خوب دارای چندین ویژگی است که زمان خرابی را به حداقل می رساند.
- از داده ها محافظت می کند
امنیت اطلاعات بخشی جدایی ناپذیر از CDN است. یک CDN می تواند سایت را با گواهینامه های TLS/SSL جدید ایمن نگه دارد که استاندارد بالایی از احراز هویت، رمزگذاری و یکپارچگی را تضمین می کند.
- هزینه های پهنای باند را کاهش می دهد
هر بار که یک سرور مبدا به یک درخواست پاسخ می دهد، پهنای باند مصرف می شود. یک CDN، مانند CDN Cloudflare ، درخواستهای مبدا را کاهش میدهد و هزینههای پهنای باند را کاهش میدهد .
CDNهای مدرن در مقابل CDNهای سنتی
CDNها از اواخر دهه 1990 وجود داشتهاند، اما CDNهای سنتی اغلب از پیشرفت در سختافزار و فناوری عقب هستند و نمیتوانند مزایای یک CDN مدرن را ارائه دهند. اغلب CDNهای قدیمی محیط نرمافزاری سریعی برای شرکتی که دائماً در حال تکرار محصولات، بازخورد مشتریان و بهبود محصول است؛ نمیباشند. این شبکه های تحویل محتوا به مدت پنج سال یا بیشتر بدون تغییرات زیادی وجود داشته اند و دارای ناکارآمدی های بسیاری هستند که CDN های امروزی آن ها را برطرف ساختند، از جمله:
ذخیرهسازی محتوای ایستاتیک
CDNهای سنتی فقط می توانند محتوای استاتیک را ذخیره کنند، که نسبتاً ساده است و بر اساس ورودی کاربر تغییر نمیکند. برخی از نمونههای محتوای ثابت شامل مواردی چون تصاویر، ویدئو، CSS و Javascript میباشد. از سوی دیگر، محتوای داینامیک یا پویا شامل محتوای متغیری است که به سرور نیاز دارد. برای مثال میتوان به تراکنشهای کارت اعتباری یا به روزرسانی سبد خرید در یک سایت تجارت الکترونیک اشاره کرد. محتوای پویا اغلب به عنوان محتوای غیرقابل ذخیرهسازی طبقهبندی میشود که به دلیل حساس بودن داده ها باید از طریق سرور مبدأ ارسال گردد. این موضوع تا حدی درست میباشد اما بخش زیادی از محتوای داینامیک را میتوان ذخیره کرد، محتوایی که شامل داده های شخصی نميباشد، اما هنوز غیرقابل پیش بینی و اغلب در حال تغییر است. این محتوای پویا مبتنی بر رویداد و براساس اقدام انسان یا ماشین میباشد. اکثر شبکه های توزیع محتوا، این محتوا را غیرقابل ذخیره سازی تلقی میکنن، اما در واقع میتوان آنها را نیز ذخیره کرد.
فضای ذخیره سازی محدود در سرور Edge
CDN های سنتی میتوانند به مشتریان خود فقط به اندازه محدود فضا ارائه نمایند، زیرا بیشتر آنها به هارد دیسکها متکی هستند. این به این معناست که آنها باید اولویت بندی کنند که کدام محتوا اول در edge ذخیره شود و کدام یک بعدا در آن ذخیره گردند و این موضوع به این معناست که وبسایتهای بزرگتر بر وبسایتهای کوچکتر اولویت دارند. از سمت ديگر، سی دی ان های مدرن بر روی شبکه بزرگی از درایوهای (SSD) ساخته شدهاند و میتوانند تمام محتوا را در edge ذخیره کنند، بنابراین همه مشتریان از مزایای آن برخوردار میگردند.
پراکسی با درخواست مشتری
یکی دیگر از مزایای اصلی CDNهای مدرن، پروکسی معکوس است. بهوسیله سی دی ان های سنتی، انتظار میرود که مشتریان اولین بار محتوای خود را مستقیماً در سرورهای کش آپلود کنند. شبکه های توزیع محتوای مدرن محتوا را (درصورت درخواست) از سرور مبدا مشتری دریافت و ذخیرهسازی میکنند، بنابراین نیازی به front-load سرورهای cache نمیباشد. وبسایتهایی که از CDNهای سنتی استفاده می کنند اغلب مجبور می شوند محتوای داینامیک را در سرور مبدا نگه دارند، که میتواند منجر به افزایش ترافیک و کندی عملکرد شود و شبکه توزیع محتوا را از هدف اصلی خود دور کند.
آشنایی با چندتا از ارائهدهندگان محبوب CDN
Google Cloud CDN
یکی از ارائه دهندگان به نسبت خوب سرویسهای ابری در دنیا گوگل است که خدمات خود را برای CDN هم ارائه کرده است.
Cloud CDN در بیش از 70 نقطه در سراسر دنیا در دسترس می باشد. Google Cloud CDN در حال حاضر به عنوان یک CDN خوب شناخته میشود. شما به راحتی و با چند کلیک ساده میتوانید Cloud CDN خود را فعال کنید.
Amazon CloudFront
یک CDN قدرتمند دیگر که قیمت مناسبی هم دارد. این سرویس توسط AWS (Amazon Web Services) ارائه شده می شود.
البته غیر از گوگل AWS دومین سرویسی است که خدمات فضای ابری ارائه میدهد. آمازون شبکه بزرگ و قدرتمند از سرورها را دارد که به خوبی تمام مناطق در سراسر دنیا را پوشش داده است. البته در حال حاضر آمازون در آفریقا فعالیتی ندارد. آمازون اجازه میدهد تا CDN را براساس کشور محدود کنید و میتوانید میزبان محتوای پخش زنده یا پویا باشید
شما میتوانید در سرویس خود ویژگیهای اختصاصی ایجاد کنید. CloudFront یک طرح آزمایشی رایگان را به مدت 12 ماه ارائه میدهد که اجازه میدهد 50 گیگابایت داده انتقال و 2،000،000 درخواست https در هر ماه را انجام شود.
نکته جالب در مورد CDN آمازون این است که قیمتهای آن بسته به منطقهای که هستید فرق میکند
CloudFlare
Cloudflare یک CDN محبوب آمریکایی است. این سرویس، با رابط کاربری خوبی که در اختیار کاربران قرار می دهد، انجام کارهای تخصصی را هم ساده تر کرده است.
راهاندازی کلودفلر آسان است و نیازی به ویرایش کد ندارد. تنها باید DNS های خود را به روز کنید و از CloudFlare استفاده کنید. این سرویس به صورت خودکار شروع به کار میکند. محتوا را ذخیره و از نزدیکترین مکان به بازدیدکننده تحویل میدهد.
این سرویس امنیت بالایی دارد و اگر میخواهید برای سایت خود از این سرویس استفاده کنید، خیالتان از بابت امنیت آن راحت باشد.
بخشی از سرویسهایی که CloudFlare ارائه میدهد، رایگان است. اما اگر امکانات بیشتری میخواهید باید نسخههای دیگر آن را بخرید. ویژگیهای کلودفلر تنها به این چند خط محدود نمیشود اما اصلی ترین ویژگی های آن را بیان کردیم.
JS Deliver
JSDelivr یک CDN عمومی و منبع باز رایگان است. این سرویس، همانطور که از نام آن پیداست برای کدهای JavaScript بهوجود آمده تا کتابخانههای آن بتوانند در JSDelivernpm و Github بارگذاری شوند. همچنین با استفاده از این سرویس میتوانید افزونههای WordPress را در WordPress.org فعال کنید.
این CDN با دسترسی به بیش از 2000 نرمافزار اپن سورس و بهرهگیری از بیش از 100 پاپ سایت در سراسر دنیا یک CDN قدرتمند برای برنامهنویسان وتوسعهدهندگان به شمار میرود.
Microsoft Azure CDN
مایکروسافت در زمینه ارائه CDN هم وارد شده و توانسته با ایجاد PoPهای مختلف در سراسر جهان خدمات خوبی را ارائه کند. Microsoft Azure مجموعه بزرگی از ابزارهای ابری یکپارچه برای ساخت و مدیریت برنامهها و خدمات است.
در این CDN شما یک داشبورد تحت وب دارید که پر از ویژگیهای مختلف است. طبق آماری که سایت CDNPerf ارائه میدهد در حال حاضر Azure سومین CDN سریع و پرطرفدار به شمار میرود.
البته از لحاظ هزینهای باید گفت که ارزان نیست. اما اگر اصرار دارید که از محصولات مایکروسافت استفاده کنید، گزینه خوبی به شمار میرود.
ملاحظات امنیتی با CDN های قدیمی
CDN ها مدت زیادی هست که وجود دارند، اما همه آنها به یک شکل ساخته نشدهاند.غیر معمول نیست که شبکه های توزیع محتوا قوانین خود را در مورد نحوه سرویسدهی به ترافیک وب وضع کنند، زیرا آنها هنگام تعریف HTTP وجود نداشتند. برای بهبود اين امر، پلتفرمها برای استانداردسازی CDN ها تلاش میکنند.
حمله به CDN!
مشتریان مخرب میتوانند با ایجاد حلقههای ارسال در داخل یک CDN یا چندین CDN به شبکههای تحویل محتوا حمله کنند. چنین loopهایی باعث میشوند که یک درخواست به طور مکرر یا حتی نامحدود پردازش شود و منجر به مصرف نامطلوب منابع و حملات احتمالی Denial-of-Service شود. برای ارزیابی کاربردی چنین حملاتی، ما چندین ارائه دهنده محبوب شبکه تحویل محتوا را بررسی کردیم و متوجه شدیم که همه آنها در برابر چنین حملاتی آسیبپذیر هستند. به دلیل مقیاس وسیع بسیاری از CDN ها که دارای link capacity ترابیتی در ثانیه در سراسرجهان می باشند، این یک مشکل بالقوه بسیار ترسناک میباشد! چه یک حمله عمدی باشد و چه یک پیکربندی سهوی، می تواند بخش بزرگی از اینترنت را با CDN های مورد نظر مختل کند. البته بسیاری از سی دی ان ها از قبل دارای مکانیزم های محافظت از فرایندهای تکراری هستند.
سوالات متداول درمورد CDN
- آیا همۀ وبسایتها به CDN نیاز دارند؟
در صورتی که بازدید از سایتتان بالا نیست و مخاطبان زیادی ندارید که در همهجای ایران یا جهان پخش شده باشند، استفاده از CDN فایده خاصی برای شما ندارد؛ چون عملاً فشار خاصی به سرور اصلی وارد نمیشود که بخواهیم آن را کم کنیم! در عوض با خرید یک هاست خوب میتوانیم سرعت سایت را بهتر کنیم.
در مقابل اگر سایتتان تعداد زیادی بازدیدکننده از سراسر ایران یا جهان دارد یا میخواهید کمپینهای تبلیغاتی (مثل جشنواره های تخفیفی) اجرا کنید، استفاده از CDN سرعت سایت شما را بهتر میکند.
- آیا cdn ایرانی هم داریم؟
سی دی ان های خارجی هزینه زیادی برای شما خواهند داشت. برای اینکه بتوانید متناسب با نیاز خود هزینه کنید، باید انتخابی مناسب داشته باشید. همچنین توجه کنید که CDNهای خارجی اغلب فقط در بهبود کارکرد امنیتی وبسایت شما تاثیرگذار هستند. چرا که به علت دور بودن موقعیت مکانی کاربران ایرانی شما از سرورهای محلی آنها، تاثیر سرویس CDN خارجی بر سرعت وبسایت شما کمی محدود می شود.در نتیجه میتوانید از cdn های ایرانی نیز از جمله ابراروان و پارس تک و…استفاده کنید.
- CDN چطور به SEO کمک می کند؟
شبکه توزیع محتوا با استفاده از نقاط دسترسی پراکنده در کشورهای مختلف، ارتباط سریعتری میان کاربر و سایت شما برقرار میکند. یکی از مهمترین فاکتورهایی که در سئوی وبسایت مورد توجه است، سرعت دسترسی به محتوای وبسایت شماست. به همین دلیل، وقتی از CDN استفاده میکنید سرعت دسترسی کاربران (و موتورهای جستوجو) به محتوای وبسایت شما افزایش داشته و باعث رتبهی بهتر سایتتان میشود.
از نظر موتورهای جستجو، عامل سرعت بسیار مهم است. وقتی سرعت بارگذاری سایت شما بهبود پیدا کند، تکرار بازدیدهای گوگل در صفحات شما افزایش یافته و محتوای شما سریعتر ایندکس میشود. این مساله تاثیر زیادی در بهبود رتبه سایت شما نزد موتورهای جستوجو دارد.
از طرف دیگر سرعت بارگذاری وبسایت ارتباط تنگاتنگی با تجربهی کاربری داشته و سرعت بالای سایت شما میتواند باعث رضایت کاربران شما شود. این مساله باعث میشود تا کاربر تجربهی سایت شما را بهخاطر بسپارد و بیشتر به آن سربزند و در صفحات آن وقت بگذراند. این موضوع باعث افزایش بازدید و بهبود سئو سایت شما میشود
- آیا CDN با دستگاه های تلفن همراه کار می کند؟
بله. CDN ها با هر دسکتاپ یا دستگاه تلفن همراهی که می تواند به اینترنت متصل شود کار می کند. همه فرآیندها از منبع انجام می شوند، نه از طرف کاربر.
• بهترین CDN (شبکه تحویل محتوا) چیست؟
سازمانها و به طور کلی وبسایتها برای موفقیت خود به CDN نیاز دارند تا بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. اما باتوجه به اینکه این نیازها پیوسته در حال تغییر است، سوال به وجود میآید که کدام CDN میتواند کمک بهتری کند؟
- نیازهای سازمان شما
نیازسنجی جزو مراحلی است که قبل از هرکاری باید آن را انجام دهید. قبل از اینکه به تجزیه و تحلیل ارائهدهندگان مختلف CDN برسیم، باید نیازهای سازمان خود را بشناسیم.
چه نوع وبسایتی دارید؟ آیا فروشگاه اینترنتی دارید؟ کاربران شما در کجا قرار دارند؟ بیشتر با چه نوع محتوایی (متن، فیلم و غیره) منتشر میکنید؟ بودجه شما چقدر است؟
- جغرافیای کاربر
در CDN، جغرافیا نقش پررنگی در تحویل محتوا دارد. شما باید بدانید که مخاطبان شما در کجا واقع شدهاند. محلی هستند یا منطقهای یا جهانی؟
- سرعت و قابلیت اطمینان
به احتمال زیاد یکی از عوامل مهم در تصمیمگیری، سرعت و قابلیت اطمینان CDN است. سه روش مهم برای اندازهگیری سرعت و قابلیت اطمینان عبارتند از:
زمان پاسخ (Response time) – معیار زمانی که یک سرور میتواند به درخواست مرورگر پاسخ دهد
تاخیر (Latency) – مدت زمانی که سرور میزبان برای دریافت و پردازش یک درخواست (یک فایل) به آن نیاز دارد. زمانی که کاربر روی یک بخش در سایت کلیک میکند، تمام عملیاتی که باعث لود شدن صفحه در این زمان میشود روی زمان پاسخ تاثیر میگذارد.
توان عملیاتی (Throughput) – میزان تحویل محتوا به صورت پیوسته.
امنیت
امنیت چه در CDN و چه در هرجای دیگری همیشه مهم است. پس مطمئن شوید که ارائه دهنده CDN توانایی کافی برای مقابله با حملاتی مانند DDoS را دارا است. در این صورت می توانید تضمین داشته باشید که محتوای شما همیشه در دسترس است و به کاربر ارائه میشود.
- پشتیبانی
پشتیبانی خوب بیشتر از هر چیزی ارزش دارد. کیفیت پشتیبانی و خدمات نشاندهنده کیفیت CDN است. تیمهای پشتیبانی باید بتوانند در تمام روزهای هفته به شما پشتیبانی بدهد.
جمع بندی
CDN یک ابزار کارآمد برای بهبود سرعت بارگذاری سایت است. علاوه بر این استفاده از CDN منجر به اضافه شدن یک لایه امنیتی جدید به سایت شما خواهد شد و آپ تایم و قابلیت اطمینان سایت شما را افزایش خواهد داد. تقریبا هر سایتی میتواند از CDN بهرهمند شود پس بهتر است هرچه زودتر به دنبال استفاده از این ابزار برای بهبود عملکرد سایت خود باشید.