بهترین راه ها برای جلب توجه مخاطب وحفظ آن ( 11 روش مهم)
راههایی برای جلب توجه مخاطب و افزایش فروش و بهبود تجربه کاربری

یکی از پایدارترین چالش هایی که سازمان های تجاری به صورت آنلاین با آن روبرو هستند این است که چگونه در چند ثانیه کوتاه توجه مخاطبان خود را جلب کرده و آن ها را به وجد آورند. در سال 2000 متوسط طول عمر توجه انسان 12 ثانیه بود. یعنی به طور میانگین 12 ثانیه برای جلب توجه مخاطبان فرصت داشتید.
در سال 2013 این مقدار به 8 ثانیه کاهش یافت و بدون شک این مقدار در سال 2021 به کمتر از 3 ثانیه خواهد رسید. به عبارتی تنها 3 ثانیه فرصت دارید تا توجه مخاطب را جلب کنید. در غیر اینصورت، چیز دیگری توجه کاربر را به خود جلب خواهد کرد.
این موضوع به دلیل بار زیاد اطلاعات است. امروزه ما توسط جریان عظیمی از اطلاعات بمباران می شویم. در دنیای امروزی هزاران عامل برای پرت کردن حواس انسان ها وجود دارد.
مرور سریع شبکه های اجتماعی، وبسایت و تبلیغات شبکه های متعدد تلویزیونی و ماهواره ای، چشم و مغز انسان ها را به مرور سریع و سطحی عادت داده است. لذا فرصت زیادی برای جلب توجه مخاطب در بین صدها مورد و عامل مزاحم دیگر نخواهید داشت. باید درست و حساب شده عمل کنید.
در واقع این سطح از حق انتخاب در دنیای مجازی و اطلاعات بسیار زیاد، مغز انسان را ناچار کرده که به سرعت اطلاعات اضافی و مزاحم را نادیده بگیرد. در نتیجه، مغز ما در حال پیشرفت است تا ورودی هایی را که با این استاندارد مطابقت ندارند حذف کند. شما که قصد ندارید محصول یا وبسایت شما، جزوی از این اطلاعات مزاحم باشد؟
در دوناوب تلاش ما بر این است تا این زمان را به کمتر از 3 ثانیه کاهش دهیم. یعنی کاری کنیم تا کمتر از 3 ثانیه توجه کاربر به وبسایت و خدمات شما جلب شود.
درک نحوه کار ذهن انسان و چگونگی جلب توجه مخاطب شما را قادر می سازد تجربه کاربری ایجاد کنید که رقابت را از بین ببرد و همزمان کاربران خود را راضی کنید. به کاربران خود کمک کنید تا به سرعت و به راحتی به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و در نهایت با کمترین زمان اتلاف وقت، کارهای خود را انجام دهند.
در ادامه قصد داریم تا برخی از تکنیک های خاصی را معرفی کنیم تا با استفاده از آن ها بتوانید توجه ها را به سمت وبسایت خود جلب کرده و توجه مخاطب را به محصولات و خدمات خودتان معطوف کنید.
فهرست عناوین:
1. چشمان کاربران خود را بربایید.
توجه همچون پول با ارزش است. مردم برای وقت و زمانشان ارزش قائل اند و در مصرف آن برای اطلاعات کم ارزش بسیار خسیس هستند. البته امروزه ما درگیر اطلاعات به ظاهر با ارزش ولی درواقع بسیار بی ارزش شده ایم. دامی که در شبکه های اجتماعی بخش زیادی از زمان ما را به سرقت می برد.
برای اینکه کاربرانتان را ترغیب کنید تا توجه خود را به پیام شما اختصاص دهند، باید بدانید که چطور اولین جرقه های علاقه و جلب توجه را در ذهن آن ها ایجاد کنید.
تحرکات و انیمشن ها در تجربه رابط کاربری
یکی از تکنیک های بسیار عالی برای جذب توجه و زاویه دید مخاطب، استفاده از جلوه های بصری و انیمیشنی است. در واقع تحرک در بین المان های بدون حرکت صفحه، به خوبی خود را نمایان می کند. چشم و ذهن مخاطب به صورت خودکار، توجه اش را معطوف به این المان ها خواهد کرد.
اثر صورت های انسانی در جلب توجه مخاطب
یکی دیگر از تکنیک های خوب، ترکیب چهره های انسانی در محتوای شماست، به ویژه مواردی که مستقیماً به بیننده نگاه می کنند. ذهن انسان به طور ناخودگاه جلب صورت و چهره دیگران می شود. این موضوع تقریبا غیرممکن است که در یک تصویر شما به چهره انسان ها نگاه نکنید.
این امر کاملا غیرارادی است. تنها زمانی می توانید این جریان را متوقف کنید که اراده کنید و در لحظه تصمیم بگیرید به چهره ها نگاه نکنید. اما خیلی زود به صورت غیرارادی به این روند باز میگردید.
تحرکات و انیمشن ها در تجربه رابط کاربری
یکی از تکنیک های بسیار عالی برای جذب توجه و زاویه دید مخاطب، استفاده از جلوه های بصری و انیمیشنی است. در واقع تحرک در بین المان های بدون حرکت صفحه، به خوبی خود را نمایان می کند. چشم و ذهن مخاطب به صورت خودکار، توجه اش را معطوف به این المان ها خواد کرد.
اثر صورت های انسانی در جلب توجه مخاطب
یکی دیگر از تکنیک های خوب، ترکیب چهره های انسانی در محتوای شماست، به ویژه مواردی که مستقیماً به بیننده نگاه می کنند. ذهن انسان به طور ناخودگاه جلب صورت و چهره دیگران می شود.
این موضوع تقریبا غیرممکن است که در یک تصویر شما به چهره انسان ها نگاه نکنید. این امر کاملا غیرارادی است. تنها زمانی می توانید این جریان را متوقف کنید که اراده کنید و در لحظه تصمیم بگیرید به چهره ها نگاه نکنید. اما خیلی زود به صورت غیرارادی به این روند باز میگردید.
در مقاله “ چگونه چهره انسان باعث تاثیر بر UX خواهد شد “ می توانید اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید. این مطلب در آینده نزدیک نگارش خواهد شد.
بولد کردن متن و رنگ ها
تحرکات و انیمشن ها در جربه رابط کاربری
یکی از تکنیک های بسیار عالی برای جذب توجه و زاویه دید مخاطب، استفاده از جلوه های بصری و انیمیشنی است. در واقع تحرک در بین المان های بدون حرکت صفحه، به خوبی خود را نمایان می کند. چشم و ذهن مخاطب به صورت خودکار، توجه اش را معطوف به این المان ها خواد کرد.
اثر صورت های انسانی در جلب توجه مخاطب
یکی دیگر از تکنیک های خوب، ترکیب چهره های انسانی در محتوای شماست، به ویژه مواردی که مستقیماً به بیننده نگاه می کنند. ذهن انسان به طور ناخودگاه جلب صورت و چهره دیگران می شود. این موضوع تقریبا غیرممکن است که در یک تصویر شما به چهره انسان ها نگاه نکنید. این امر کاملا غیرارادی است.
تنها زمانی می توانید این جریان را متوقف کنید که اراده کنید و در لحظه تصمیم بگیرید به چهره ها نگاه نکنید. اما خیلی زود به صورت غیرارادی به این روند باز میگردید.
در مقاله “ چگونه چهره انسان باعث تاثیر بر UX خواهد شد “ می توانید اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید. این مطلب در آینده نزدیک نگارش خواهد شد.
بولد کردن متن و رنگ ها
همچنین می توانید رنگ های خاصی را برای قسمت های خاص پیام خود در نظر بگیرید. با استفاده از رنگ آمیزی مناسب و واضح می توانید تماس های چشمی مناسبی بین محتوا و چشم کاربر ایجاد کنید. حتی می توانید استایل متن را تغییر دهید. برای مثال همانطور که در این متن نشان می دهیم، بخشی از مطلب خود را به صورت بولد شده و برجسته نمایش دهید.
تست Squint
تکنیک های بصری ساده تری نیز برای جلب توجه وجود دارد، مانند استفاده از رنگ های روشن، تصاویر بزرگ و سایر عناصر که به صورت آشکاری برای بیننده ظاهر می شوند. یک تست سریع که می توانید روی محتوای خود انجام دهید، تست squint است.
برای این کار صفحات خود را به صورت عادی مشاهده کنید، سپس چشمان خود را به چپ یا راست منحرف کنید ( اصطلاحا چشم خود را چپ کنید: Squint ) تا دیگر نتوانید متن را خودتان بخوانید.
به عبارتی از گوشه چشم به متن بنگرید. در این زمان تنها متن یا محتوایی را می توانید تشخیص دهید که به لحاظ بصری برجسته و آشکار باشد. این محتوا به راحتی قابل تشخیص است.
مغر انسان در لحظه فقط می توانند مقدار معدودی از اطلاعات را پردازش کند و بخش اعظم آن را نادیده می گیرد. تنها اطلاعاتی در لحظه پردازش می شوند که توجه مغز و خصوصا چشم را به خود جلب کنند.
انسان ها دائما در حال اسکن محیط روبروی چشمانشان هستند تا جایی که چیزی توجه آن ها را به خود جلب کند.
این تکنیک ها برای فعال کردن این توجهات طراحی شده اند و شما را قادر می سازد تا در اولین ثانیه ها، توجه مخاطب را به خود جلب کنید.
2. روی نیازهای اولیه دست بگذارید
در حقیقت، بخشی از مغز شما به نام “reptile” یا اصطلاحا خزنده وجود دارد که وظیفه آن بررسی و اسکن مداوم محیط است و همواره در حال بررسی این واقعیت است که آیا آن چیزی که شما در حال بازدید آن هستید، پاسخ به نیازهای اولیه شماست یا خیر. این نیازها می تواند غذا، امنیت یا خطر، جنس مخالف یا هر چیز دیگری باشد.
همواره این سوالات را در ذهن و ضمیر ناخودآگاه شما ایجاد می کند. آیا می توانم آن را بخورم؟ آیا می توانم با آن جفت شوم؟ آیا خطری برای من دارد؟ و سوالاتی از این دست.
پاسخ به این سوالات، وظیفه تمام وقت این قسمت از مغز شماست و بخش قابل توجهی از ضمیر ناخودآگاه شما را به خود معطوف می کند و هدف آن استفاده حداکثری از محیط اطراف برای تامین غرایز و نیازهای اولیه شماست. در ادامه چند مورد را خواهیم دید.
غذا
تصاویر غذاهای خوشمزه همچون فست فود ها این بخش از مغز را به شدت فعال می کند. حتما به تبلیغات رستوران ها و فست فود ها دقت کرده اید؟ امکان ندارد حتی برای چند ثانیه به آن غذاها نگاه نکرده باشید و در ذهن خود به طعم و مزه بی نظیر آن فکر نکرده باشید.
حتی شاید دهانتان را هم به آب انداخته باشد. این نوع از تبلیغات در واقع باعث تصویر سازی ذهنی می شود و تجربه مشابهی که مرتبط با چنین تصویری است را در ذهن ما تداعی می کند.
احساسات جنسی
یکی از تکنیک های شناخته شده که در همه ی کشور ها حتی در کشور خودمان ( البته به شکل محدود تری ) مورد استفاده قرار می گیرد،توجه به غریزه جنسی است. حتما برای شما هم سوال بوده که چرا تقریبا اکثر بازگیران تبلیغات افراد زیبایی هستند. مردان و زنان جذابی که برای چند دقیقه تمام فکر و توجه شما را به خود معطوف می کنند. در واقع غریزه شما به صورت غریزی به این تصویر جلب می شود.
خطر
احساس خطر یکی دیگر از غرایز قدرتمند و اولیه انسان است. هدف از این غریزه، حفاظت از شما و بقای شماست. اما چطور می شود در تبلیغات از آن استفاده کرد؟
در واقع در این روش ابتدا یک حس خطر کاذب در ذهن شما ایجاد می کنند ( و یا از احساس خطری که هم اکنون در حال مقابله با آن هستید استفاده می کنند) و سپس راه حل آن را به صورت افراطی و گاهی دروغین به خورد شما می دهند.
تبلیغات خدمات بیمه سلامت، بیمه عمر، سرمایه گذاری، بانک ها، لوازم ایمنی، داروهای ریزش مو و … همه و همه بر این اساس ساخته و پرداخته می شوند تا به شما القا کنند که خطر همواره در کمین شماست، اما آن ها راه حل آن را در اختیار دارند. همواره دو صحنه قبل و بعد در این تبلیغات وجود دارد. ( این روش با روش تضاد که در ادامه خواهید دید ترکیب شده است )
صحنه اول، بازیگران تحت خطر مورد نظر در حال آسیب هستند یا آسیب دیده اند و دچار غم و اندوه می شوند.
صحنه دوم، با استفاده از خدمات یا محصولات آن ها، هیچ خطری آن ها را تهدید نمی کنند و بسیار شاد و راضی هستند. این تکنیک یکی از قدرتمندترین تکنیک های تبلیغات و جذب مخاطب است.
البته لازم نیست تا مردم را فریب دهید. هدف جلب توجه مخاطب است. کافیست از تصاویری استفاده کنید که موجب جلب توجه مخاطب شود و چه تصویری قابل توجه تر از ترس ها و خطراتی که دائما در صدد محافظت از خود در برابر آن ها هستیم.
نکته لازم توجه این است که همه صنایع و کسب و کارها نمی توانند از این روش ها استفاده کنند. در برخی از زمینه های کسب و کار، اصلا استفاده از این روش ها منطقی نیست و در برخی هم تاثیر مطلوبی ندارد.
تجارت در صنایع غذایی، سرگرمی، توریسم و گردشگری، جهانگردی و سفر و برخی صنایع دارویی بهداشتی و بیمه می توانند از این روش ها به خوبی استفاده کنند.
اگر در کسب و کار شما امکان استفاده مطلوب از این روش وجود دارد از آن استفاده کنید، در غیراینصورت اعتبار کسب و کار خود را زیر سوال نبرید.
3. استفاده از قدرت احساسات و داستان سرایی در جلب توجه مخاطب
یکی از پرقدرت ترین روش ها و تکنیک های بسیار موثر برای جلب توجه مخاطب، ایجاد احساسات و تحریک عواطف است. با برانگیختن احساسات، ذهن مخاطب خود را باز می کنید و ذهن او را برای کاوش و یادگیری درگیر می کنید.
این تکنیک در ارتباط با احساسات مثبت و منفی به یک میزان تاثیر گذار است. با ایجاد احساسات مثبت در مخاطب، او را در وضعیتی پذیرا و با روی باز قرار می دهید که احتمالا در این وضعیت به خوبی به شما توجه می کنند و ارتباطات ذهنی مطلوبی با محصول یا خدمات شما برقرار خواهند نمود.
با استفاده از احساسات منفی، می توانید نیازهای اولیه را ( قبلا بحث شد ) تحریک کنید و مجددا توجه آن ها را جلب کنید. سازمان های خیریه از این روش برای جلب توجه مخاطب، خیرین و مردم استفاده می کنند.
برانگیختن احساسات
یکی از بهترین راه ها برای ایجاد پاسخ های احساسی قدرتمند استفاده از المان های بصری و تصاویر است. می توان تصویری خلق کرد ( مهندسی کرد ) که موضوع، لحن و حالت های احساسی خاصی را به مردم القا کرد.
همه ی این المان ها و تکنیک های به کار رفته در تصویر، در نهایت یک احساس و یک پیام به بیننده منتقل خواهد کرد. توانایی شما در انتقال صحیح این احساس و پیغام می تواند تعیین کننده میزان تاثیر گذاری و جلب توجه مخاطب باشد.
تا آنجا که ممکن است احساسات را در پیام خود جای دهید
ویدئو ها حتی می توانند قدرتمندتر از تصاویر عمل کنند. فیلم ها شامل تعدادی تصویر هستند که به صورت طبیعی در برابر چشم مخاطب یکی پس از دیگری به نمایش در خواهند آمد.
علاوه بر تصویر، با افزودن صوت و موسقی می توانید حواس شنوایی مخاطب را هم درگیر کنید و این یعنی بخش بیشتری از حواس مخاطب درگیر شده و میزان تمرکز و توجه به بیش از 70 درصد افزایش خواهد یافت.
هرچه ورودی های حسی بیشتری همزمان با هم درگیر شوند، پتانسیل ایجاد تمرکز و توجه و همچنین حالت های احساسی عمیق تر در مخاطبان شما افزایش خواهد یافت.
مردم روایت ها و داستان ها را دنبال می کنند
قصه گویی روش دیگری است که باید از آن استفاده کنید. مهم نیست مخاطب شما چقدر سن دارد. قصه قصه است. همه ما قصه شنیدن را دوست داریم. افراد به هنگام شنیدن داستان تمایل به دانستن آخر قصه دارند و معمولا با تصویر سازی ذهنی، بخش زیادی از توجه آن ها درگیر داستان خواهد شد.
در این حالت اگرچه تصویر یا ویدئویی وجود ندارد ( البته می توانید داستان تصویری ایجاد کنید )، اما ذهن افراد به طرز حیرت آوری تصاویری در ذهن فرد خلق خواهد کرد که با باورها و تفکرات ذهن اون بیشتر سازگار است و پذیرش داستان برای اون بسیار بیشتر خواهد بود. ذهن ما عادت به ایجاد تصاویر مشابه و منطبق با واقعیت های پذیرفته در ذهن و مطابق با تجربه ها و دانسته های ما دارد.
در بازاریابی های دیجیتالی خود از این روش استفاده کنید. اجازه دهید مخاطب تصویرسازی ذهنی کند و هرجا که باشد این تصویر همراه اوست. این روش یکی از روش های قدرتمند در جلب توجه مخاطب و البته حفظ توجه مخاطب است.
4. اطلاعات برجسته ای برای مخاطب فراهم کنید
مردم فقط به نشانه های برجسته توجه واقعی نشان می دهند، در حالی که مقدار قابل توجهی از اطلاعات را که بی اهمیت تلقی می شود، نادیده می گیرند.
از نگاه مخاطب به قضیه نگاه کنید. مردم به چه اطلاعاتی از محصول شما توجه خواهند کرد؟ کدام جنبه از محصول شما مورد توجه آن هاست؟ رنگ؟کیفیت؟کمیت؟جملات نوشته شده روی محصول…
فرض کنید وارد فروشگاهی شده اید. به دنبال ماکارونی هستید. ذهن شما برای جست وجو و انتخاب یک ماکارونی از چه آیتم هایی استفاده می کند؟ احتمالا رشته های زرد رنگ یا پیچ در پیچ. درست است؟ پس باید در طراحی محصول دقت کنید که همان رشته های زرد رنگ بیشتر به چشم بیاید. نه نام برند یا لوگوی شما.
مردم درباره هر محصولی یک تصویر مبهم در ذهن دارند. تمام نوشته های روی بسته بندی در ذهن آن ها باقی نمی ماند. بلکه یک تصویر مبهم از برخی جنبه های محصول و رنگ جلب توجه می کند. ذهن انسان به دنبال آن است تا با کمترین اطلاعات ممکن و ساده ترین آن ها به جواب برسد. پس جواب ها و نشانه های ساده ایجاد کنید تا در ذهن مخاطب ماندگار شوید.
نکته: در پیام خود تنها مهمترین اطلاعات را تا حد ممکن قرار دهید و از زیاده گویی و شلوغ کردن آن خودداری کنید. ذهن مخاطب را با اطلاعات اضافی و غیرضروری مشوش نکنید.
مردم معمولا از ذهن خودشان برای شناخت و توجه به موضوعات مهم استفاده می کنند. این در واقع قدرت مغز است که در میان حجم عظیم اطلاعات، آن ها را فیلتر کرده و مهمترین ها را برای ما گلچین می کند.
اما این فیلتر چگونه عمل می کند؟ آیا در همه انسان ها مشابه است؟ آیا به میزان تحصیلات و یا محل زندگی افراد هم مرتبط است؟
راه حل شما به عنوان بازاریاب یا طراح، تحقیق و شناخت انسان هاست. این که کاربر شما کیست؟ چه علایقی دارد؟ و از همه مهمتر چطور فکر می کند؟ هرچه شناخت شما از مخاطب هدف بیشتر باشد، طراحی های شما بهتر به هدف شما نزدیک می شود.
یکی از راه ها، ایجاد شخصیت خریدار است. در این باره در مطلب مرتبط به خوبی صحبت خواهد شد.
در ادامه 4 تکنیک وجود دارد که شما را درایجاد و برجسته سازی نشانه هایی برای مخاطب هدف یاری خواهد کرد:
- درک و همدلی: استفاده از اصطلاحات و زبان نزدیک به مخاطب، به مخاطبان نشان می هد که شما آن ها را درک می کنید. همدلی و نزدیکی یک تکنیک قدرتمند است که احساسات مثبتی در مخاطبان شما ایجاد می کند.
- همچون یک متخصص عمل کنید: در حقیقت سعی کنید تا درد مخاطب و نیاز او را تشخیص دهید و به روشنی راه حلی مناسب برای اون ارائه دهید و در ارائه این راه حل به او نشان دهید که پاسخ شما چطور مشکل او را حل خواهد کرد. کاربر شما ارزش این کار را به خوبی درک می کند.
- گوش دادن و بازخورد: همیشه با روی باز به مخاطب و بازخوردهای او گوش کنید. فقط شنیدن و دریافت کافی نیست. باید گوش کنید و دقیقا بفهمید آن ها چه می خواهند. همیشه این مورد را به کاربر اعلام کنید که شما منتظر شنیدن نظرات آن ها هستید. همیشه اشتیاق خودتان را برای ارتباط با آن ها و درک علاقه و خواسته های آن ها نشان دهید و آمادگی خود را بر حل مشکلات و پاسخ به نیازهای آن ها نشان دهید. این امر در حفظ و جلب توجه مخاطب بسیار موثر است.
- مرتبط باشید: سعی کنید مطمئن شوید تمام پیام های شما مرتبط به موضوعی است که کاربر شما نیاز دارد. چرا باید پیامی داشته باشید که مخاطب شما به آن نیازی ندارد؟ در واقع بهتر است بگوئیم چرا باید فردی مخاطب پیامی باشد که علاقه ای به آن ندارد؟ چرا باید مخاطب شما باشد؟
متأسفانه، معمولا نشانه های برجسته به خودی خود معمولاً برای جلب توجه مخاطب کافی نیستند. نشانه ها در واقع تنها اطلاعاتی هستند که می دانید مخاطبان شما مهمترین آنها را پیدا می کنند. ذاتاً هیچ چیزی جلب توجه نمی کند.
در واقع برای دستیابی به نتیجه بهتر و جلب توجه مخاطب، باید این نشانه ها را با روش ها و تکنیک های قبلی به خوبی ترکیب کنید. در این صورت پیامی مهم به صورت جذاب در اختیار مشتری خواهد بود. این یعنی جلب توجه مخاطب و حفظ آن.
لذا نشانه های برجسته و مهم را شناسایی کنید و با استفاده از روش های جلب توجه مخاطب که بالاتر عنوان شد، و همچنین سایر روش های روانشناسی توجه مخاطب را به این پیغام جلب کنید.
5. استفاده از قدرت تضاد و تفاوت
نمایش تضاد و تفاوت یکی دیگر از تکنیک های موثر برای جلب توجه مخاطب است. اگر تا به حال تبلیغات کاهش وزن یا تناسب اندام را دیده باشید، معمولا یک تصویر “قبل” و یک تصویر “بعد” از کاهش وزن را نشان می دهند. این همان اصل تضاد و تفاوت است.
یکی دیگر از روش های خوب برای جلب توجه مخاطب، استفاده از “خوب” در مقابل “بد”، “انجام بده” در برابر “انجام نده”، “خطرناک” در برابر “امن” و موارد مشابه است. اساسا هرچیزی که قطب های مخالف و طرف های یک تقابل را نشان دهید، در جلب توجه مخاطب موثر است.
مردم دوست دارند نتیجه یک تفاوت را ببینید.
مردم عاشق مقایسه کردن هستند. دلیل اهمیت این تضاد، متکی به سیر تکاملی مغز انسان است. دقیقا همانطور که چشم به سمت حرکت توجه می کند، ذهن به طور طبیعی توجه بیشتری به تضاد می کند و به دنبال مقایسه به منظور یادگیری بیشتر است. همین علاقه به مقایسه و یادگیری موجب پیشرفت مغز انسان و یادگیری تمام چیزهایی شده است که امروز می دانیم.
مردم دوست دارند با یادگیری بیشتر، از تصمیمات بد دوری کرده و تصمیمات خوبی اتخاذ کنند. لذا شروع به مقایسه خواهند کرد تا “بد” را از “خوب” تشخیص دهند. شما می توانید از همین قدرت مقایسه برای جلب توجه مخاطب استفاده کنید و حتی داستانی قدرتمند با همین تضادها خلق کنید و در ذهن مخاطب چالش ایجاد کنید.
6. به مخاطبان خود کمک کنید تا به خودشان کمک کنند
مهمترین عنصر در جلب توجه افراد اطمینان از ارزش واقعی و صادقانه اطلاعاتی است که می خواهید به آنها ارائه دهید. هر زمانی که اطمینان حاصل کردید در تشخیص نکات برجسته و نیازهای مخاطب موفق شدید، می توانید از تکنیک های گفته شده استفاده کنید.
کاربران از این تلاش شما قدردانی خواهند کرد، زیرا تجربه مثبتی برای آن ها ایجاد کرده و به نیاز آن ها پاسخ داده اید. شما کار آن ها را برای یافتن پاسخ آسان کرده اید و به آن ها امکان می دهید بدون دردسر نیازهایشان را برطرف کرده و پاسخ دریافت کنند.
چیزی که آنها دوست ندارند فریبکاری یا دستکاری است. اگر از این تکنیک ها برای هدایت افراد به سمت اطلاعاتی که ارزشی ندارند استفاده کنید، و سعی کنید از دوز و کلک برای جلب توجه مخاطب استفاده کنید، بدون شک در لیست سیاه آن ها قرار خواهید گرفت.
هیچ راهی سریعتر از این برای از دست دادن اعتبار شما و اعتماد آنها وجود ندارد.
جلب توجه تنها نیمی از مسیر است. بدون تولید محتوا یا محصول مناسب و پاسخ مورد نیاز مشتری، جلب توجه او کاملا بی فایده بوده و تنها انرژی و احتمالا هزینه بیهوده صرف کرده اید.
قبلا دربارهی این که چطور اطلاعات بیش از حد، باعث از بین رفتن دامنه توجه عموم مردم میشود صحبت کردیم. با استفاده از چند تکنیک میتوانید این مشکل را برطرف کرده و توجه و علاقه اولیه را در پیامتان به وجود آورید.
با این حال، این فقط نصف چالشی است که بازاریابها با آن مواجه میشوند. وقتی که با موفقیت توجه کاربرانتان را جلب کردید، باید بفهمید که چگونه آن را حفظ کنید و آن را از دست ندهید.
مردم مکانیزمهای خودآگاه و ناخودآگاهی پرورش دادند تا عملاً چیزهایی که از نظرشان اهمیت کمتری دارد را فیلتر کنند.
در ادامه با 4 تکنیک مؤثر که شما باید در نوشتههایتان رعایت کنید تا از رخداد این مسائل جلوگیری کند آشنا خواهید شد:
7. با نوآوری، مانع خستگی کاربر شوید.
نوآوری مفهوم قدرتمندی است که میتواند برای افزایش میزان تعاملات در محیط آنلاین استفاده شود. متخصصان مغز و اعصاب ادعا میکنند که نوآوری باعث انتقال اطلاعات میشود.
زیرا محتوای نو باعث کنجکاوی شده و بنابراین توجه مردم را به خود جلب میکند. مردم به طور طبیعی کنجکاو هستند. برای همین است که ما از کشف کردن و تجربیات تعاملی لذت میبریم.
از ویژگیهای نو به صورت تصاویر، ویدئوها، حقایق، آمارها و نقل قولها بهره بگیرید تا توجه مخاطبان را به پیامتان جذب و نرخ تعامل را افزایش دهید.
شما نمیتوانید از این روشها همانطور که هستند استفاده کنید. بلکه باید متناسب با پروژه و پیامتان، در آنها تغییراتی ایجاد کنید. در اینجا سؤال مهمی مطرح میشود. کدام یک از این روشهای بصری تأثیر بیشتری در جذب مخاطب دارد؟
شاید باعث تعجب شما شود که بدانید استفاده از این مفهوم حتی به کارهای گرافیکی فانتزی زیادی نیاز ندارد. حتی یک تغییر بصری ساده در محتوای شما، میتواند برای ایجاد انگیزه در مخاطبهای شما کافی باشد.
متنهای طولانی را به پاراگرافهای کوتاهتر تبدیل کنید تا مانع خستگی کاربر شود. تصاویر، فیلم، حقایق، آمار، نقل قولها و سایر عناصر جدید اضافه کنید تا بتوانید تجربه کاربری نوینی خلق کنید.
با این عمل متن شما میتواند به میزان قابلتوجهی جذابتر شود. ما در این مقاله از بسیاری از این تکنیکها استفاده کردیم تا چند نمونه خوب برای شما ارائه دهیم.
نکته: مراقب باشید در استفاده از نوآوری زیادهروی نکنید. محتوا را جالب و جذاب نگه دارید و سعی کنید کنجکاوی مخاطبان خود را تحریک کنید، اما هرگز به قیمت غیر قابلاستفاده شدن مطلب، این کار را نکنید. مطلب شما باید در عین جذاب بودن، برای کاربر مفید و قابل استفاده باشد.
8. ارائه اطلاعات متنی مرتبط
یکی از بهترین راهها برای اطمینان از ارتباط پیام تبلیغاتی خود با مخاطبین، استفاده از تبلیغات متنی است.
حتی بهتر این است که این اطلاعات را به عنوان لینک در متن خود قرار دهید. این لینک باید مستقیماً در جایی قرار داشته باشد که در حال بیان روایت و پیامتان هستید. وقتی تبلیغات متنی به درستی اجرا شود، 3 دستاورد مهم را تضمین میکند:
- به توجه مخاطب احترام بگذارید: کاربران و مخاطبان نباید این احساس را داشته باشند که در حال دستکاری توجه یا زیر نظر گرفتن آنها هستید. این تبلیغات باید به صورت طبیعی و بدون ایجاد حساسیت در اختیار کاربر قرار بگیرد. در این صورت میزان رضایت کاربر افزایش یافته و تجربه کاربری آنها به میزان بسیار زیادی افزایش مییابد.
- تمام تبلیغها متمایز و برجسته هستند: معمولاً تبلیغات به صورت کاملاً متمایزی در میان انبوه اطلاعات قرار دارد و گاهی حتی موجب مزاحمت برای کاربران خواهد شد؛ لذا مطمئن شوید، حداقل حالا که مزاحم کاربر شدهاید، مطلب و پیام مهم و مفیدی برای او خواهید داشت. شما در حال استفاده از وقت و توجه کاربر هستید؛ لذا از این اعتماد و توجه درست استفاده کنید.
- فرایند فیلترینگ اطلاعات کاربر را دستکاری نکنید: ذهن کاربران به خودی خود در حال فیلتر اطلاعات است. این کار به افراد کمک خواهد کرد ضروریترین اطلاعات را دریافت کنند. سعی نکنید به روش نامناسبی این فیلترینگ را دستکاری کنید. بلکه در راستای این قابلیت ذهنی عمل کرده و تنها اطلاعات مفید را در اختیار این سیستم فیلترینگ اطلاعات ذهنی قرار دهید.
واقعیت این است که مردم اغلب به اندازه کافی باهوش هستند که درک کنند چه زمانی تحت کنترل هستند. زمانی که افراد توجه خود را به اطلاعاتی جلب میکنند، شروع به ارزیابی و فیلتر آن خواهند کرد و بلافاصله اگر متوجه شوند اطلاعات بی فایدهای در قبال این توجه به آنها دادهاید، بلافاصله ذهنیت منفی نسبت به محتوای شما، باعث میشود تا هر محتوایی از این پس توسط ذهن آنها مسدود شود. کافی است تبلیغات شما را ببینند، شک نکنید از آن عبور خواهند کرد. مهم نیست چقدر خوب عمل کنید. آنها شما را پس خواهند زد.
گواه این امر، ماهیت ضد تولید برخی بنرهای تبلیغاتی است. حرکت و انیمیشن به دلیل کارایی در جلب نگاه و توجه بیننده، در بنرها بسیار محبوب هستند. با این حال، اگر اطلاعاتی که ارائه میدهند از آزمون برجستگی برای بیننده عبور نکند، اغلب اوقات به طور ناگهانی در ناحیه کور ذهن مخاطب قرار گرفته و بیننده تلاش میکند تا تمام تبلیغات آینده از آن کسب و کار را فیلتر کند.
نکته مهم این است که نباید با فریب سعی کنید تا با دور زدن و یا عبور از آزمون برجستگی، کاربران را به سمت اطلاعات خود هدایت کنید. اگر این کار را بکنید، آنها متوجه خواهند شد، واکنشهای ذهنی خود را تنظیم خواهند کرد و شروع به فیلتر کردن محتوای شما خواهند نمود.
اگر به جای آن از این تکنیکها برای نشان دادن آنها به اطلاعات مفید و مرتبط استفاده کنید، آنها نیز به اطلاعات شما توجه میکنند و در عوض با قدردانی واکنش نشان میدهند.
9. حداکثر میزان توجه پایدار کاربر را تحتنظر داشته باشید
حتی تحت بهترین شرایط، فرد عادی به سختی میتواند برای مدت طولانی بر روی یک مورد تمرکز کند. البته این امر تا حدی بسته به ماهیت محتوایی که در حال استفاده از آن هست و فرمت رسانهای به خصوص آن، و هدف آنها متفاوت است.
صرفنظر از این تفاوتها، اکثر افراد بهسادگی نمیتوانند بیش از ده دقیقه یا بیشتر توجه کنند. در اینجا چند نمونه از محبوبترین انواع محتوا و آنچه که میتوانید از هر یک از آنها انتظار داشته باشید ارائه شده است:
آموزشها / اطلاعات عمیق – 10 دقیقه
وقتی مردم توجه و تمرکز خود را برای یادگیری چیزی صرف میکنند، در حقیقت بیشتر از ده دقیقه نمیتوانند به تمرکز عمیق اختصاص دهند. به همین دلیل و بسایت های آموزشی همچون Lynda.com هر جلسه یا ویدئوی آموزشی را به زمانهای 10 دقیقهای محدود میکند.
مقالات / جستوجوهای موردی – 5 الی 7 دقیقه
برای بیشتر اشکال محتوا، مانند پستهای رسانههای اجتماعی، مقالات متداول، یا صفحات وب، شما زمان کمی برای انتقال مطلب خواهید داشت. این میزان نهایتاً میتواند 5 الی 7 دقیقه باشد. در صورتی که محتوا بیش از این مقدار طولانی باشد، کاربر از ادامه مطالعه مطلب منصرف خواهد شد.
پیام کوتاه تجاری – تبلیغاتی – 60 ثانیه
برای تبلیغات ویدئویی، شما کمتر از 60 ثانیه فرصت دارید تا اصل مطلب را بیان کنید. کاربران زمان بیشتری برای یک تبلیغات ویدئویی یا تصویری – متنی صرف نمیکنند.
ویدئوهای تبلیغاتی، معرفی محصولات و موارد مشابه باید کوتاه، جذاب و شفاف باشند. با رعایت این نکات بهسادگی میتوانید از تمام زمان محدودی که برای استفاده از توجه و تمرکز نه چندان عمیق کاربر دارید، استفاده کنید.
آخر از همه، توجه داشته باشید که این زمانها بهصورت پیوسته در حال کاهش است و انسانها کمتر تمرکز و توجه خود را جلب موضوعات میکنند. انسان امروزی به سختی توجه خود را معطوف به چیزی خواهد کرد.
10. مدلهای ذهنی را بشناسید و آنها را در هم بشکنید
مفهوم نهایی که در مورد آنها بحث خواهیم کرد، مدلهای ذهنی و نحوه تأثیر آنها بر میزان توجه مخاطبان است. با گذشت زمان، افراد در تعامل با سیستمها و پیامرسانهای مختلف، به استفاده از آنها عادت خواهند کرد. در واقع ذهن انسان به دنبال راهها و روتینهای سادهتری برای کاهش فشار و حجم تمرکز در زندگی روزمره انسان است.
پس از تعامل مکرر بین ذهن و این سیستمها، ذهن یک مدل و ساختار مشخص برای استفاده از این سیستمها ایجاد خواهد کرد که به آن مدل ذهنی میگویند. سرانجام، ذهن عادت به فیلتر قسمتهای خاصی از آن پیام خواهد نمود تا با حداکثر انرژی و صرف تمرکز، تنها به بخش خاصی از این پیام توجه میکند؛ لذا ذهن انسان قدرت تمرکز و توجه را تا حد زیادی از دست خواهد داد. چرا که تمرکز و توجه، نیازمند هوشیاری کامل است اما عادات، فعالیتهای شرطی و روتین شدهای هستند که از میزان کمتری از تمرکز و توجه استفاده خواهند کرد.
نکته: اطلاعات مهم باید به گونهای به مخاطب داده شود که جریان روتینها را شکسته و ذهن را وادار به توجه و تمرکز کند.
به وبسایتی فکر کنید که مرتباً از آن بازدید میکنید و از نوعی از سیستمهای اطلاعرسانی استفاده میکند. معمولاً این وبسایتها اعلانها را در یک منطقه خاصی از سایت (برای مثال بالا یا سمت راست یا چپ صفحه) قرار میدهند.
آیا همچنان به همان اعلانهایی که هنگام بازکردن وبسایت نشان داده میشوند توجه دارید؟ یا اینکه ذهن شما عادت کرده که این اعلانها را نادیده بگیرد؟ ذهن شما به شما میگوید این یک اعلان است که قبلاً بارهاوبارها دیدهاید یا اینکه این اعلان مورد نیاز شما نیست؟ ذهن شما از شما میخواهد تا این اعلان را نادیده بگیرید.
شاید هم برعکس باشد و همیشه مشاهده این بخش از سایت و اعلانهای آن به معنای یک فرصت ویژه برای شماست. تخفیفها و پیشنهادهای ویژه وبسایتها معمولاً برای دسته خاصی از مخاطبان بسیار جالبتوجه است. شما جزو کدام دسته هستید؟ دسته اول یا دوم؟
تفاوتی ندارد جزو کدام دسته باشید. ذهن شما به دنبال فیلتر اطلاعات است. ذهن انسان تا حد ممکن از توجه و تمرکز دوری میکند. شما باید گاهی این روتین را بشکنید و توجه مخاطب را به پیام خود جلب کنید.
نکته کلیدی این است که اطلاعات واقعاً حیاتی، باید به گونهای به مردم ارائه شود که مدل ساخته شده توسط ذهن آنها را بشکند. این پیامها باید تا حد ممکن در چشم باشند. برای مثال اعلانهایی که بهصورت پاپآپ (pop up) باز میشوند و کل صفحه را پوشش میدهند و برای رد کردن آنها نیاز به فشردن یک دکمه وجود دارد، یکی از راههای اثر گذار برای جلب توجه مخاطب است.
در این روش باید دقت کنید تنها مطالبی را به این شکل به مخاطب ارائه کنید که مطمئن هستید مورد توجه او قرار میگیرد. اساساً المانهای پاپ آپ المانهای مزاحم شناخته میشوند. در استفاده از این روش افراط نکنید و حتماً بهترین موضوع و محتوا را برای قرار دادن در آن استفاده کنید.
11. ذهن، تنها اجازه ورود به چیزهایی را میدهد که برای آن ارزش قائل است.
بهعنوان نکته آخر، قصد داریم تا توجه شما را به جملهای از جری سنفیلد (Jerry Seinfeld) جلب کنیم:
آقای سنفیلد در اینجا یک نکته واقعاً مهم را بیان میکند. در نهایت، موفقیت در جلب توجه کاربران، توسط کیفیت محتوای شما تعریف میشود. اگر محتوای شما جالب و ارزشمند باشد و سود مثبتی برای مخاطب شما ایجاد کند، آنها وقت بیشتری را با آن صرف خواهند کرد. چرا که مرتبط بودن مطلب با انتظارات و نیاز مخاطب همه چیز است. اگر این مورد را رعایت نکنید و محتوای ارزشمند برای آنها تولید نکنید، موفقیتی حاصل نمیشود.
البته در نگاه اول شاید چیزی که بیشتر از محتوا ارزشمند است، ایجاد جرقه و جذب نگاه کاربر و توجه اوست. اما چیزی که توجه را معطوف نگه میدارد، قطعاً محتواست. شاید المانهای بصری برای لحظهای توجه کاربر را جذب کند، اما کمتر از 3 ثانیه این توجه از بین خواهد رفت و به سراغ المان بعدی خواهد رفت؛ لذا باید ابتدا توجه را جلب و بلافاصله این توجه را با محتوای مطلوب مخاطب، حفظ کرد.
چطور یک اسلایدشو زیبا بسازیم؟ آموزش ساخت اسلایدشو 1401این مطالب رو از دست نده:
آموزش مقدماتی سئو گوگل (آموزش رسمی گوگل)
دیواره آتش وردپرس – بخش 3 آموزش افزونه امنیت کامل وردپرس
مهمترین فاکتورهای گوگل برای رتبه بهتر (8 فاکتور اصلی)